‘Ik ben een sukkel voor een promosticker’

My Money is een serie waarin wordt gekeken hoe mensen hun geld uitgeven – en de soms moeilijke beslissingen die ze moeten nemen. Hier neemt Charmel Flemming uit Johannesburg, Zuid-Afrika ons mee door een week in haar leven tijdens de coronavirus pandemie.

Charmel, 37, en haar man Michael runnen elk hun eigen bedrijf vanuit huis en hebben twee meisjes van zes en drie jaar.

Charmel richtte haar bedrijf op in 2018 en bood ondernemers boekhoudkundige en administratieve ondersteunende diensten. Ze gebruikt alleen cloudaccounting via internet, wat betekent dat ze haar klanten sinds het begin van de pandemie zonder onderbreking kan blijven bedienen.

Ze houdt van de “magie van bakken” – de planning, voorbereiding, presentatie en hoe het mensen bij elkaar brengt. Ze zegt dat bakken, koken en in de keuken zijn haar favoriete plek is.

Over naar Charmel …

Een langzamere start van mijn dag dan waarop ik had gehoopt, maar de meisjes hebben een pauze halverwege en ik maak ze klaar voor de dag. De late (10:00) trainingssessie draagt ​​bij aan de traagheid van de dag. Twee keer per week hebben mijn trainer en ik een Zoom-trainingssessie, wat mijn uitspatting is tijdens lockdown!

Toen we lockdown begonnen in SA, mochten we geen enkele vorm van lichaamsbeweging buiten uw eigendom uitoefenen, dus moesten we het doen. Training helpt mijn mentaliteit. Sinds de afsluiting heb ik het tot twee sessies per week verhoogd. Niets voelt beter dan wanneer de endorfines beginnen, en alles is goed met de wereld. Elke sessie is 225 ZAR of Zuid-Afrikaanse rand ($ 13,5, £ 11).

De tussentijdse schoolvakantie voor mijn meisjes maakt mijn leven exponentieel gekker. De kinderen hebben gezeurd om de kerstboom te versieren. Ja, ik ben me ervan bewust dat het zes maanden te vroeg is, maar het geeft me ook 90 minuten verlichting.

Na mijn gymles ga ik naar het tankstation om voor het eerst in ongeveer 100 dagen mijn auto te tanken. Nadat ik vanuit huis was gaan werken, vulde ik elke vier tot zes weken. 100 dagen is dus een nieuw record. Totale prijs: ZAR 564,55.

We proberen een keer per week in te slaan, hoewel dit vrijwel onmogelijk is. Ik plan de maaltijden van de week van tevoren, maar verander altijd op het laatste moment van gedachten en realiseer me dan dat ik niet alle ingrediënten heb.

Mijn eerste stop was om bulk kaas (twee verschillende varianten), boter en eieren te halen. Ja, ik weet dat we veel te veel kaas en boter consumeren, maar het leven is kort. ZAR 344,10. Volgende stop: de kruidenwinkel die om de hoek van de kaasplaats is. Mijn favoriete onderdeel moet de geur van de winkel zijn en ik besteed meestal te veel tijd aan het kopen van dingen die ik niet nodig heb. Maar vandaag ben ik gefocust: bakbenodigdheden en kruiden. ZAR 239,10.

Vervolgens was het winkelen voor de komende week. Ik ga naar Pick n Pay, simpelweg omdat ik basics nodig heb, en ik weet dat ze goed gevuld zijn. Tijdens het strenge niveau vijf van lockdown, realiseerde ik me dat voorheen goed gevulde winkels gewoon niet hebben wat ik nodig heb, zelfs geen alternatief. Ik eindig met winkelhoppen om er zeker van te zijn dat ik alles krijg. Erg frustrerend.

Ik krijg een paar afgeprijsde artikelen (ik ben een sukkel voor een promosticker) en wat essentieel voedsel voor onze huishoudster om naar huis te sturen. Haar moeder woont in Zimbabwe en ze stuurt haar zo vaak mogelijk voorraden. Het is goedkoper dan proberen het in Zimbabwe te krijgen. Ze stuurt rijst, olie, suiker, maïsmeel, bloem en bakpoeder. ZAR 923,40.

De laatste stop is de apotheek om een ​​zinksupplement voor de meisjes te krijgen. ZAR 60. Vandaag was een echte knaller van een dagje doorbrengen.

Totale uitgaven: ZAR 2356,15 ($ 142, £ 116).

Ik kan een partij pannenkoeken binnen 20 minuten uitschakelen, inclusief het helpen van de meisjes. Ik heb gemerkt dat het toevoegen van twee druppels kleurstof het eten aantrekkelijker maakt voor de meisjes. De kleuren van vandaag deden me denken aan Avril Lavigne Sk8er Boi.

Vandaag was een productievere dag, als je rekening houdt met de puzzelopbouw die ik deed voor de lunch en de fietstochten laat in de middag. De welkome afleidingen waren best aangenaam na een frustrerende dag, wat een heel ander verhaal is.

De lunch was een zeer kleurrijke roerbak met spullen die ik in de koelkast had en zelfgemaakte ramennoedels. Voor mijn laatste verjaardag had ik een tegoedbon gekregen en had ik me overgegeven aan een pastamaker. Ik zou mijn eigen geld nooit aan zoiets uitgeven.

Ik maak ook mijn yoghurt (kokos en zuivel) en brood (meestal). Het is geen kostenfactor, maar een gezondheidsfactor. Mijn man had een paar jaar geleden een bakkerij. Ik was geschokt door wat er in een brood gaat. Sommige ingrediënten hebben zelfs geen naam; alleen letters en cijfers. Ik maak het liever zelf als ik kan.

Mijn verzekering wordt binnenkort verlengd. De aanvankelijke verhoging was ZAR 267,16 per maand, wat geen slechte stijging is, maar ik vind het wel leuk om te onderhandelen. 30 minuten later slaagde ik erin om sommige van mijn voordelen te verhogen met een afname van ZAR 55,25 per maand op mijn huidige premie.

Totale uitgaven: ZAR 0

In mijn zakelijke baan verdiende ik heel goed geld en gaf het onbelangrijk uit. Toen ik mijn bedrijf begon, herzag ik mijn uitgavenpatroon en bezuinigde ik. Ik dacht dat ik het goed deed, maar toen sloeg Covid toe en realiseerde ik me dat ik misschien terug was gegleden in een aantal van mijn slechte uitgaven.

Mijn Instagram-scrollen nam ook een wending, maar ik maakte kennis met een aantal geweldige lokale merken die ik zou moeten ondersteunen. Als ondernemer in Zuid-Afrika voel ik me verplicht om andere lokale bedrijven te steunen, maar soms wordt het duur. Laten we bijvoorbeeld loungewear nemen. ZAR 1000 voor een boven- en bodemset. Ik vind het een beetje prijzig voor veredelde pyjama’s. Ik probeer nog steeds te navigeren om lokaal te kopen tegen een premie versus goedkopere invoer. #buylessbuylocal

Totale uitgaven: ZAR 0

Ik moest de gasfles voor de kachel vervangen. Elk duurt ongeveer acht tot tien weken. Dus geen gedoe. Totaal uitgegeven ZAR 209.

Mijn jongste dochter heeft één keer per week fysiosessies om aan haar kerninstabiliteit te werken. Vóór Covid-19 gebeurde het op school en dat was geweldig, want ik hoefde haar niet mee te nemen naar de sessie. Met de sluiting van scholen veranderde dat allemaal. Onder Covid-dreigingsniveau vijf hebben we Zoom-sessies gedaan, wat je, zoals je je kunt voorstellen, een nachtmerrie was. Onder dreigingsniveau vier wisten we de fysio weer te zien. Elke sessie is ZAR 498.

Totale uitgaven: ZAR 707 ($ 42, £ 35)

We hebben houten vloeren in ons huis en nadat we waren ingetrokken, realiseerden we ons dat er wat termietschade was. Naast het behandelen van het huis zelf, is het de bedoeling dat we de tuin om de drie maanden preventief behandelen. Het glipt van me af en ik heb de tuin pas een jaar na de laatste behandeling net behandeld. Totale prijs ZAR 1610.

Ik voel me schuldig over het gebrek aan tijd dat ik met de meisjes doorbracht tijdens hun tussentijdse pauze terwijl ik aan het werk was. Ik heb voor de middag ponyritjes geboekt. ZAR 200 per kind, ZAR 400 in totaal. Het was zo’n geweldig uitje voor ons. De opzet was meer dan alleen ponyrijden, we brachten een uur door met Joe de pony borstelen, hem vastbinden, door de tuin rijden en leuke educatieve spelletjes spelen. We moesten heen en terug een Uber nemen, de accu van mijn auto is helemaal leeg. Terugreis ZAR 112.

Besloten vandaag was vrijdag afhalen en het ging niet zoals gepland. Bestelde pizza en sushi van verschillende restaurants en de sushi-plaats kreeg onze bestelling verkeerd. Dus in plaats van uitgeven ZAR 529 voor beide heb ik alleen uitgegeven ZAR 205. Een soort besparing.

Totale uitgaven: ZAR 2327 ($ 140, £ 114)

Mijn geld

Meer blogs uit de My Money Series van de BBC:

‘VK:’ In plaats van het vakantiebuffet is het thuis ei en toast ‘
VS: ‘Onze alternatieve quarantainevakantie’
Canada: ‘Met liefde aan mijn zijde kan ik vandaag doorkomen’
China: ‘Mensen zijn weer begonnen hun huizen te verlaten’

Vandaag begon met een meedogenloze Zoom-trainingssessie. Aan het einde van de sessie waren mijn dijen in tranen. Ik realiseer me dat een take-out dezelfde prijs heeft als een trainingssessie. ZAR 225. Moet ik take-outs volledig overslaan en mijn trainingssessies verhogen? Alleen een gedachte.

Het grootste deel van de dag heb ik me voorbereid op een bestuursvergadering, die bijna net zo wreed was als de trainingssessie.

Met het voortdurende gesprek over gelijkheid en diversiteit heb ik de kleine dingen gewaardeerd. Ik heb 10 pakjes Color Me kleurpotloden besteld. Elke verpakking bevat 12 huidtinten die diversiteit vieren ZAR 40 per pak . Totaal uitgegeven ZAR 400 – het combineren van een continu diversiteitsgesprek met lokale merken van onschatbare waarde.

We hebben ‘Jungle Beat: The Movie’ gestreamd, wat uitstekend is voor de kinderen en leuk voor de volwassenen. ZAR 35 per film en het is 48 uur beschikbaar.

Totale uitgaven: ZAR 660 ($ 40, £ 31)

Om er zeker van te zijn dat mijn dijen me niet voor altijd zullen haten, ben ik gaan hardlopen. Ik doe alleen kleine runs, niet meer dan 10 km. Ik beëindigde mijn kleine run (3,44 km) bij de Pick n Pay om dingen voor de komende week te halen en om ervoor te zorgen dat we alles hebben voor de braai (barbecue). Het is een traditie geworden, of zaterdag of zondag neemt mijn man de kooktaken over door een braai te eten.

Ik kreeg heel veel fruit, groenten, vlees en lunchbenodigdheden voor mijn oudste dochter, die volgende dinsdag en donderdag weer naar school gaat. Nogmaals, ik kon niet alles in de ene winkel krijgen en moest twee stops maken. ZAR 1143,39 en ZAR 996,09 tussen de twee. Aan het einde van de shoppingtrip haalde mijn man me op. Bij de kleine run ging het om het strekken van mijn benen, niet om gewichtheffen.

De meisjes keken weer naar Jungle Beat. Ik krijg tenminste mijn geld uit de BoxOffice-films.

Een zondagse ontbijttraditie is koe’sisters. Het wordt bereid uit deegballen op smaak gebracht met kaneel, anijs, gember en kardemom gefrituurd in olie, laat afkoelen, kookt dan een minuut in kokende siroop en rolt in gedroogde kokosnoot. Dat is teveel werk voor mij! Mijn schoonmoeder maakt het in bulk die ik kan invriezen, in de siroop kan doen, in kokos kan rollen en ta-da! Een tiental koe’sisters zou normaal gesproken kosten ZAR 54.

Totale uitgaven: ZAR 2139,48 ($ 128, £ 105)

Besparing: ZAR 54

Totaal besteed deze week: ZAR 8189.63 ($ 492, £ 402) Hoe denkt Charmel over haar week?

Emotioneel is elke week totaal anders dan de volgende. Deze week was minder gevuld met angst, waarschijnlijk vanwege de schoolvakantie halverwege. De meisjes mochten uitslapen, hadden te veel beeldschermtijd en gingen veel te laat naar bed. Het is verrassend hoeveel angst het heeft om toezicht te houden op zesjarige scholing. Ik heb meer dan een gemiddelde week doorgebracht vanwege de eenmalige kosten, maar ik kon er niet omheen.

We zijn op zoek naar meer mensen om te delen waar ze hun geld aan uitgeven. Als je geïnteresseerd bent, stuur dan een e-mail mijn.money@bbc.co.uk of neem contact op via onze My Money (World) Facebook-groep, of als u in het VK woont, sluit u dan bij ons aan My Money (UK) Facebook-groep en we proberen contact met u op te nemen.

.