‘Iemand moet ouders helpen de uitgaven van hun kinderen onder controle te houden’

In de wekelijkse The Boss-serie van de BBC worden verschillende bedrijfsleiders van over de hele wereld beschreven. Deze week spreken we met Louise Hill, oprichtster van GoHenry, een bankbedrijf dat bankpassen biedt voor kinderen.

Louise Hill stond op de zijlijn terwijl haar zoon voetbalde en begon te kreunen over hoe de uitgaven van haar kinderen uit de hand liepen.

Op het moment dat haar zoon acht was en haar dochter elf. Louise was zo gefrustreerd door hoeveel ze online kochten dat ze Apple-facturen aan de koelkastdeur spelde om haar kinderen te helpen begrijpen waarom hun zakgeld van £ 4 per week nu net 50p.

De twee andere ouders met wie ze in 2009 aan het chatten was, hadden vergelijkbare verhalen, dus het gesprek raakte echt een snaar. En inspireerde het begin van een bedrijf.

‘Een van de vaders begon te praten over hoe zijn zoon iets op eBay had gekocht, de andere hoe zijn dochter £ 2.000 aan PlayStation had uitgegeven’, zegt Louise, die nu 57 is. ‘Er waren allerlei verhalen. We dachten:’ Iemand moet ouders hier toch zeker mee helpen? ”

Dat iemand uiteindelijk Louise en de twee vaders was, Mark Timbrell en Doug Mahy, die elke donderdagavond in een curryhuis in de stad Lymington, in het New Forest, aan de zuidkust van Engeland, elkaar ontmoetten om een ​​bedrijfsplan op te stellen. Hun idee was om een ​​prepaid pinpas en app te maken voor zes- tot achttienjarigen die kinderen zouden helpen om te leren omgaan met hun eigen financiën.

Kinderen zouden de kaart in fysieke winkels of online kunnen gebruiken, maar ze zouden alleen het geld kunnen uitgeven dat hun ouders via de app op de kaart hadden gestoken.

Moeders en vaders konden de app ook gebruiken om de uitgaven van hun kinderen in de gaten te houden of limieten vast te stellen, regelmatige zakgeldbetalingen vast te stellen of eenmalige betalingen te doen als de kinderen een bepaalde taak hadden uitgevoerd, zoals het wassen van de auto.

Het bedrijf zou zijn geld verdienen door de ouders een maandelijkse vergoeding per kind in rekening te brengen, die momenteel £ 2,99 bedraagt.

Louise, die eerder in e-commerce werkte, had er alle vertrouwen in dat het idee een succes zou worden. Het kostte echter twee jaar om de £ 700.000 op te halen die nodig was om het bedrijf op te starten en in te pluggen bij zijn bankpartners – betalingsgigant Visa en bank IDT Finance.

‘Ik kan je niet vertellen naar hoeveel pitchingsessies ik ben geweest’, zegt ze. “Maar we zijn erin geslaagd een groep vermogende angel-investeerders samen te brengen die er echt enthousiast over waren en onze visie duidelijk deelden.”

Het bedrijf heette oorspronkelijk PKTMNY, wat staat voor “zakgeld”, maar de naam veranderde binnen het eerste handelsjaar omdat het bedrijf van mening was dat de oorspronkelijke naam moeilijk te vinden was voor mensen.

In plaats daarvan werd GoHenry gekozen ter ere van de eerste klant van het bedrijf, een 11-jarige jongen genaamd Henry.

Om het bedrijf in de beginperiode te laten groeien, zegt Louise dat ze advertenties op de lokale radio hebben geprobeerd, partnerschappen met scholen hebben en zomerbeurzen bijwoonden, zoals de New Forest Show. Een kwart van de klanten kwam voort uit aanbevelingen van anderen.

Vandaag zegt het in Londen gevestigde bedrijf dat meer dan een miljoen kinderen kaarten hebben in het VK en de VS.

Louise zegt dat de app is ontworpen om kinderen te leren ‘slimme consumenten’ te zijn en te leren dat ‘geld niet aan bomen groeit’.

Sommige ouders hebben echter de reviewwebsite Trustpilot gebruikt om te klagen dat de maandelijkse vergoeding van GoHenry te hoog is. Rivalen zoals Nimbl en Osper zijn goedkoper voor respectievelijk £ 2,49 en £ 2,50 per kind.

‘We moeten iets in rekening brengen, omdat we het ons niet kunnen veroorloven dat niet te doen’, zegt Louise, de enige oprichtster die nog over is in het bedrijf, nadat de andere twee binnen de eerste twee jaar vertrokken om andere belangen na te streven.

‘We zijn geen Barclays en we moeten onze kosten dekken. £ 2,99 is niet een enorm bedrag. We houden het zo laag mogelijk.’

Helen Saxon, bankredacteur bij MoneySavingExpert.com, zegt dat GoHenry populair is vanwege zijn functionaliteit, zoals ouders die meldingen op hun mobiele telefoon kunnen ontvangen wanneer de kaart van hun kind wordt gebruikt.

“[However], het heeft vergelijkbare concurrenten, waarvan de meeste een beetje goedkoper zijn – Nimbl, Osper en Rooster Money – die allemaal een vergelijkbare service bieden “, zegt mevrouw Saxon.

‘En geen van deze vergelijkt goed [on cost terms] met High Street-bankrekeningen voor kinderen, die geen kosten hebben en vaak zelfs rente betalen als er geld in zit. “

Ze voegt eraan toe dat de meeste banken echter alleen rekeningen aanbieden aan kinderen van 11 jaar en ouder, wat GoHenry erg handig maakt, omdat het openstaat voor jongere kinderen.

‘Als je je wilt leren [young] kind over hoe om te gaan met geld, deze kaarten zullen helpen ‘, zegt mevrouw Saxon.

Meer De baas Kenmerken:

De gamebaas die verslaafd raakt aan de games
‘Mijn chronische acne inspireerde me om mijn eigen huidverzorgingsbedrijf te starten’
‘Ik had een hekel aan wielrennen, nu ontwerp ik fietskleding’
‘Ik was diepbedroefd, ik had nooit gedacht dat ik iemand zou vinden’

GoHenry heeft nu 150 medewerkers in de drie Britse kantoren in Londen, Lymington en Farnborough, en de Amerikaanse basis in New York.

Het bedrijf is in 2018 in de Verenigde Staten gelanceerd en richt zich nu op het vergroten van zijn marktaandeel in beide landen. Deze uitbreiding wordt geleid door CEO Alex Zivoder, een voormalig directeur van ticketbedrijf Viagogo.

Hij werd in 2015 door Louise aangesteld, toen ze overstapte naar de rol van chief operating officer, zodat ze zich kon concentreren op “dagelijkse operaties”. Ze blijft mede-eigenaar van het bedrijf.

‘Een goede oprichter heeft het belang van het bedrijf voor ogen en vraagt ​​zich voortdurend af wat het bedrijf nodig heeft’, zegt Louise. ‘En soms ben jij dat niet als directeur.’

Louise’s kinderen, wier te hoge uitgaven de oprichting van het bedrijf inspireerden, zijn nu 19 en 22. “Ze hebben allebei vertrouwen in geld”, zegt ze.

.