Hoe Afrikaanse bedrijven zich aanpassen aan de pandemie

De pandemie van het coronavirus heeft veel bedrijven, groot of klein, wereldwijd onheil gebracht en het ziet ernaar uit dat er moeilijke tijden voor de boeg zullen zijn nu de regeringen worstelen met de ergste economische neergang sinds de Grote Depressie.

Maar terwijl sommige bedrijven zinken en mogelijk niet meer heropenen, hebben anderen tot nu toe met de stroom kunnen zwemmen.

Te midden van winkelsluitingen, banenverlies en spanningen met verhuurders van commercieel onroerend goed, hebben sommige ondernemers in Afrika de pandemie op de voet kunnen volgen en kunnen inspelen op de veranderende consumentenvraag.

Hier zijn drie bedrijven in verschillende industrieën van over het hele continent die nog steeds hoop hebben voor de toekomst.

Haar en huidverzorging in Zuid-Afrika

De laatste jaren heeft de groeiende middenklasse van Afrikanen geleid tot het besef dat er behoefte is aan op maat gemaakte producten die specifiek inspelen op de behoeften van Afrikaanse consumenten.

De Afrikaanse schoonheidsindustrie groeit en steeds meer ondernemers ontwikkelen productassortimenten die passen bij Afrikaanse lichaamstypes.

Een voorbeeld hiervan is Native Child, een Zuid-Afrikaans merk voor haar- en lichaamsverzorging dat uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt, dat in 2015 door kwantiteitsonderzoeker Sonto Pooe werd opgericht vanuit haar keuken.

Het bedrijf was gestaag gegroeid, maar de coronavirusvergrendelingsmaatregelen die door de overheid waren opgelegd, zorgden ervoor dat de detailhandelsverkopen sterk daalden en dat de kosten van de aanschaf van cruciale voorraden stegen, onder invloed van de dalende Zuid-Afrikaanse rand.

Coronavirus: hoe de toeleveringsketens van Afrika evolueren
Afrikaanse oplossingen voor de coronaviruscrisis
Coronavirus: Hoe Afrikaanse bedrijven worden getroffen door de lockdown

Gelukkig is het bedrijf van mevrouw Pooe toegestaan ​​open te blijven omdat het als een essentiële dienst werd aangemerkt, dus begonnen zij en haar team met het oplossen van problemen langs een groot aantal uitdagingen.

Pakketten worden nog steeds naar klanten verzonden en omdat veel retailers zijn gesloten, heeft Native Child veel nieuwe klanten online van over het hele continent gekregen.

Dit bracht echter meer problemen met zich mee, omdat het bedrijf toen merkte dat het moeite had om de vraag bij te houden. Het moest oplossingen blijven bedenken voor supply chain-problemen, omdat het te duur en te moeilijk werd om sommige grondstoffen te importeren.

‘Er is een bepaald product dat we gebruiken in een van onze formuleringen, een blend [of several] grondstoffen om een ​​eindproduct te maken. We hebben zelf een blend moeten maken, in plaats van deze al voorgemengd te kopen … om er zeker van te zijn dat de productie nog steeds doorgaat ‘, zegt mevrouw Pooe tegen de BBC.

Door de blokkering is de e-commerce-kant van de activiteiten van Native Child zo sterk van de grond gekomen dat mevrouw Pooe het beheer van de website volledig aan een ander bedrijf moet uitbesteden, omdat er nu meer werk is dan Native Child aankan.

E-learning in Nigeria

Gradely is een Nigeriaanse technologie-startup, opgericht in augustus 2019. Het bedrijf heeft een gepersonaliseerd e-learningplatform voor kinderen dat kunstmatige intelligentie gebruikt om de sterke en zwakke punten van leerlingen te beoordelen.

Scholen in 144 landen blijven gesloten en ouders moeten dubbel werk doen als zowel broodwinnaars als leraren.

Terwijl het platform nog in zijn eerste jaar van gebruik is, heeft de blokkering van het coronavirus de voortgang van de start-up bij het ontwikkelen van het product versneld, omdat gefrustreerde Nigeriaanse ouders online op zoek gingen naar ondersteuning.

“Tijdens de pandemie is geleidelijk aandacht besteed. Mensen komen ons nu zoeken en er is een enorme piek in de vraag, maar het brengt ons ook op een plek waar we de kracht van technologie moeten laten zien en bewijzen”, zegt Boye Oshinaga, oprichter en chief executive van Gradely.

Omdat het platform kunstmatige intelligentie gebruikt, leert het systeem altijd en verzamelt het na verloop van tijd waardevolle gegevens over hoe kinderen leren en de gebieden waar ze het moeilijk mee hebben.

Ouder Chinyere Ogunbi vertelt de BBC dat ze moeite had om genoeg werk en materiaal te vinden om haar zoon te laten doen.

“Geleidelijk had het een bredere basis waar ze het kind testen, gebieden identificeren waar we hulp nodig hebben en ons op die gebieden concentreren”, zegt ze. ‘Dat betekent dat ik niet bij hem hoef te zitten [all the time] – hij kan op het platform komen, doen wat hij moet doen en ik krijg feedback over zijn voortgang. “

De heer Oshinaga is ervan overtuigd dat gepersonaliseerd leren de toekomst van onderwijs is: “Ouders gebruiken ons dagelijks en we volgen al hoeveel verbetering kinderen maken in een maand of twee, zodat we de wereld kunnen laten zien dat dit niet het geval is gewoon technologie omwille van technologie – het kan een echt verschil maken in het leren van elk kind. “

Financiering voor gezondheidszorginfrastructuur veiligstellen

Africa Finance Corporation (AFC) is een pan-Afrikaanse multilaterale financiële instelling van investeringskwaliteit die wordt geleid door soevereine Afrikaanse staten.

Het richt zich doorgaans op het aanpakken van tekorten aan infrastructuur en het bijeenbrengen van investeringen om economische ontwikkeling mogelijk te maken, en de afgelopen jaren hebben vervoer en communicatie hoge prioriteit gehad.

Het bedrijf is gevestigd in Lagos, Nigeria, maar het werkt ook over het hele continent, waarbij minstens de helft van het personeel de hele tijd reist. De door veel regeringen opgelegde coronavirusvergrendelingsmaatregelen hebben hier een einde aan gemaakt en het bedrijf heeft de manier waarop het werkt volledig moeten veranderen, zodat alle medewerkers naadloos thuis kunnen werken.

Het bedrijf heeft ook zijn focus verlegd naar het verbeteren van de gezondheidsinfrastructuur, door financiering te verkrijgen om snel ziekenhuizen te bouwen.

Tot dusver heeft AFC een noodhospitaal met 110 bedden in Lagos gebouwd, evenals een ziekenhuis met 340 bedden in Abuja, de federale hoofdstad van Nigeria.

Het bedrijf heeft ook financiële steun verkregen voor vijf Afrikaanse staten en werkt er nu aan om die uit te breiden naar nog eens tien Afrikaanse landen.

‘We kijken naar wat voor soort ontwikkelingsondersteunende oplossingen we kunnen bieden om de capaciteit van het zorgsysteem op het continent te vergroten en om in het algemeen de liquiditeit en de soevereiniteitsproblemen het hoofd te bieden, waarvan we weten dat de meeste van onze instellingen die op het continent zullen tegenkomen, “AFC-directeur Samaila Zubairu vertelt de BBC.

Hij voegde eraan toe dat de financiële sector hoopt dat de coronaviruscrisis “een soort voordeel zal worden en de roep om het continent wakker zal maken” dat Afrikaanse naties en ondernemers zal inspireren om productiecentra en productieactiviteiten “dichter” bij huis te brengen.

“De crisis heeft veel bekende structurele tekortkomingen aan het licht gebracht in de manier waarop Afrikaanse economieën zijn opgezet en de manier waarop we met de rest van de wereld handelen”, benadrukt hij en legt uit dat Afrikaanse landen veel geld uitgeven aan export basisproducten naar andere landen waar productie plaatsvindt, en dan wordt er meer geld uitgegeven om de goederen terug in Afrika te importeren.

“We hebben binnenkort de continentale vrijhandelsovereenkomst van kracht – we moeten profiteren van deze pandemie, niet om deze crisis te verspillen, om ervoor te zorgen dat we productiecentra hebben [where] we produceren ten minste 30-40% van wat we nodig hebben om binnen onszelf op het continent te handelen, en dan blijven we daarop voortbouwen. “

U kunt elke vrijdag om 18:30 GMT afstemmen op In Business Africa BBC World News.

.