Heeft een overheidssteun de jongeren in 2009 geholpen?

Toen kanselier Rishi Sunak deze week zijn £ 2 miljard “Kickstart” -banenplan aankondigde, kwam het voor sommigen vreemd bekend voor.

Mensen van een bepaalde leeftijd herinneren zich misschien het Future Jobs Fund – de regeling die in 2009 is opgezet door de toenmalige Labour-premier Gordon Brown en kanselier Alastair Darling als reactie op de wereldwijde financiële crash. Net als het huidige conservatieve kanselierprogramma bood het ook grote stimulansen voor werkgevers om jongeren aan te nemen. Bedrijven kregen tot £ 6.500 betaald voor elke baan die ze creëerden, voor banen die minstens zes maanden duurden.

Dus hoe succesvol was de regeling van 2009? We spraken met twee mensen die deelnamen aan de regeling en één persoon die hielp bij de uitvoering ervan.

Lisa Connell, 29: ‘Misschien krijg je er geen fulltime baan van’

Lisa Connell is leerling-verpleegster in Uxbridge. In 2010 deed ze mee aan de regeling Future Jobs Fund. In 2009 rondde ze haar studie af en het kostte haar wat tijd om aan de regeling te beginnen.

‘Toen ik me aanmeldde voor de regeling, was ik werkloos’, zegt ze. ‘De baan die ik via de regeling kreeg, was administratief werken voor een lokale managementdienst voor landgoedhuurders in Islington, Londen. Ze moesten een vacature invullen.’

Lisa had niet al haar A / S-niveaus gehaald en woonde toen bij haar moeder en moest naar haar werk.

‘Het was puur een kans van zes maanden’, herinnert ze zich. “Maar ik werd uiteindelijk niet aangenomen – het was een heel klein kantoor en het was duidelijk dat overheidsgeld mijn positie van 25 uur per week financierde. Ik zal er altijd dankbaar voor zijn, want het was mijn eerste baan, maar toen het eenmaal klaar was, was het weer een lange periode van werkloosheid. “

Lisa zegt dat het belangrijk is voor degenen die aan het nieuwe schema beginnen, zich ervan bewust te zijn dat het aan het einde niet per se een fulltime baan betekent. Na afloop van haar stage had ze vier jaar geen vaste baan, maar ze vindt het Future Jobs Fund een belangrijke aanvulling op haar cv.

“Eindelijk heb ik in 2014 stage gelopen en de regeling die ik in 2010 heb genomen, heeft me zeker geholpen om dat te landen”, zegt ze. ‘Maar het heeft mijn carrière niet geïnformeerd – ik ben nu een student-verpleegster.’

Ze ziet overeenkomsten tussen de regelingen van 2009 en 2020. “Ze bieden 25 uur opleiding, de regering zal ervoor betalen – waarom zou je niet gewoon zeggen dat ze de oude regeling terugbrengen? Het zal interessant zijn om te zien wat ermee gebeurt. Het kan jongeren zes maanden werkloos maken – maar wat dan? “

Lewis English, 33: ‘Er moet steun en begrip zijn van werkgevers’

In 2010 werkte Lewis English voor een bedrijf genaamd Work Solutions, dat het Future Jobs Fund voor de gemeenteraad van Manchester implementeerde. Hij had de leiding over de afdeling die zorgde voor degenen die werkzaam waren in afval, reiniging, afvalbeheer en wegenwerken.

“Het bedrijf behandelde ongeveer 1.000 FJF-medewerkers en ik was verantwoordelijk voor ongeveer 70 van hen”, herinnert hij zich. Hij interviewde kandidaten, ondersteunde ze bij hun plaats en controleerde hun werk.

“Veel van hen hadden lange tijd een uitkering voor werkzoekenden gehad, en het enige wat ze moesten doen was om ze werkervaring op te doen. Veel mensen hadden problemen met de terugkeer naar hun werk, vooral omdat hun uren waren 7 uur begint. Maar ze hebben goed werk geleverd. “

Hij schat echter dat slechts 60% tot 70% hun plaatsing heeft voltooid. Van degenen die de werkervaring van zes maanden hebben afgerond, zegt hij dat velen erg teleurgesteld waren omdat ze niet voor een volledige baan werden vastgehouden.

Lewis, die tegenwoordig een marketingbedrijf genaamd Underpin, in Stevenage, Hertfordshire runt, zegt dat hij van plan is het nieuwe Kickstarter-plan van de regering te gebruiken om twee mensen aan te nemen. Zijn doel is om fulltime werk te bieden als de stages goed verlopen.

Over de nieuwe regeling zegt hij: “Er moet steun en begrip zijn van werkgevers dat velen op het programma mogelijk lange tijd werkloos zijn geweest. Er moet ook worden erkend dat Engelse en wiskundige vaardigheden zo belangrijk zijn in de moderne werkplek.

“En er moet besef zijn dat dergelijke regelingen mogelijk vatbaar zijn voor uitbuiting – sommigen zullen dit programma uitsluitend zien als een bron van goedkope arbeid, en daarom moet het nauwlettend worden gevolgd.”

Ryan Chambers, 32: ‘Het kan je op de lange termijn helpen’

Ryan Chambers deed in 2010 mee aan het Future Jobs Fund-programma.

‘Ik stopte met studeren en had moeite om weer aan het werk te gaan’, zegt hij. “Toen ik aan het plannen was, belandde ik in een kantoor waar ik zou zitten met andere mensen die tien jaar zonder werk zaten. We zouden leren hoe we e-mails moeten openen en dergelijke.

‘Ik zou van alles en nog wat blijven solliciteren om uit die situatie te geraken. Ik kreeg uiteindelijk een baan bij een uitgaand verkoopcallcenter – dat duurde ongeveer zes weken.’

Hij bleef zoeken naar andere rollen en kreeg er uiteindelijk een in een klantenservicecentrum waar hij acht jaar doorbracht.

‘Ik had niet de beste ervaring op het internet [FJF] regeling, maar het heeft me op de lange termijn geholpen een baan te vinden “, zegt Ryan, die in Leeds woont en nu voor een internetprovider werkt. Hij zegt over Rishi Sunak’s” Kickstart “-programma:” Ik heb zijn verklaring doorgenomen en het klinkt heel erg op het schema waar ik op zat.

‘Ik dacht dat het plan waar ik aan werkte door David Cameron werd geannuleerd omdat het economisch niet haalbaar was – dus hoe economisch haalbaar wordt deze nieuwe echt?’

.