Geen lachertje: hoe coronavirus komedie heeft geraakt

Voor komiek Ayo Edebiri was de pandemie van het coronavirus geen lachertje – in meer dan één opzicht.

Mensen die hun leven verloren aan een dodelijk virus – of Black Lives Matter-protesten na de schokkende dood van George Floyd – boden nauwelijks een rijke keuze voor grappen.

En dan was er het probleem met comedy-locaties die massaal sloten tijdens de lockdown. In maart voorspelde ze correct tegen een publiek in Los Angeles dat haar stand-up optreden die avond waarschijnlijk haar laatste voor een tijdje zou zijn.

Lockdowns betekende dat locaties over de hele wereld waar stand-ups zouden optreden, moesten worden stilgelegd – duizenden uitvoeringen werden geannuleerd.

‘Financiële vrije val’

Voor de in Londen gevestigde komiek Kate Smurthwaite betekende dit een verlies van £ 16.000 aan boekingen – een mix van stand-up optredens, festivals, lesgeven en workshops – het hele jaar door.

Ook zijn veel reis- en verblijfkosten vooraf betaald en het is niet mogelijk geweest om ze allemaal terug te krijgen.

“In het eerste deel van de lockdown zat ik gewoon in een financiële vrije val en uiteindelijk ging ik online en stelde mezelf op als wiskundeleraar omdat het het enige was dat ik kon bedenken om te doen”, zegt Smurthwaite.

Naast comedians op het podium worden ondersteunende diensten zoals locatiepersoneel, barmannen, geluidstechnici, festivalorganisatoren en anderen getroffen.

‘Die mensen zijn verantwoordelijk voor de komedie en ze zijn er hard door geraakt – het is vreselijk’, zegt Caleb Hearon, een in Los Angeles gevestigde komiek en schrijver.

Sommige cabaretiers hebben financiële steun van hun regeringen ontvangen, maar dit heeft slechts een kleine kloof gedicht – nog zorgwekkender is het feit dat ze na de pandemie mogelijk geen plaats van uitvoering hebben.

Volgens een onderzoek van de Live Comedy Association (LCA) zegt ongeveer de helft (49,2%) van de comedyclubs in het VK definitief te worden gesloten zonder verdere financiering of steun.

De Britse regering verstrekt £ 1,5 miljard noodhulpkunsten, maar komedie werd niet genoemd in de aankondiging. De Britse komiek Mark Watson zegt dat dit volgt op een lange geschiedenis waarin komedie over het hoofd wordt gezien, ondanks dat hij een grote rol speelt in de Britse cultuur.

‘Het verdient het om op dezelfde manier te worden beschouwd als sommige van deze andere senior kunstvormen’, zegt hij.

Comedyclubs worden serieus met financiële waarschuwing
Hoe stand-up comedians zich aanpassen aan online optredens

De LCA heeft de regering opgeroepen ervoor te zorgen dat comedyclubs een deel van de financiering krijgen. Anders moeten arbeiders en komieken wellicht een nieuwe loopbaan vinden.

Virtuele komedie

Komieken hebben nieuwe manieren van optreden moeten vinden en virtuele versies van bestaande opstellingen hebben enig succes gehad, van acts die stand-up over Zoom uitvoeren, tot het Free Edinburgh Fringe Festival dat live wordt uitgezonden op Twitch.

Komieken zien dit echter niet als een langetermijnoplossing.

Veel online shows zijn gebruikt als een manier voor kijkers om te doneren aan goede doelen of om politieke fondsenwerving te helpen – wat betekent dat het geld niet rechtstreeks naar komieken gaat, die nog steeds hun eigen inkomen nodig hebben.

“Je kunt nergens zo veel geld verdienen als je in normale tijden zou kunnen, en hoewel je nog steeds de randvoordelen krijgt door online comedy te doen, verlies je het gemeenschapsgevoel van iedereen die samenkomt in een gedeelde ruimte – dus we zijn iets heel fundamenteels kwijtgeraakt ‘, zegt Mark Watson.

Meer uit de BBC-serie vanuit een internationaal perspectief op handel:

Amerikaanse imkers vrezen voor hun toekomst
Waarom een ​​recessie een goed moment kan zijn om een ​​bedrijf te starten
Coronavirus kan een enorme impact hebben op de vastgoedmarkten
‘Je doet alleen auditie voor een show om te worden geannuleerd’
Hoe coronavirus de advertenties verandert die u ziet
De modelabels waarvan de kleding door gevangenen wordt gemaakt
Staat rum op het punt de nieuwe gin te worden?

En Kate Smurthwaite zegt dat hoewel haar videoserie News At Kate een aantal nieuwe sponsors heeft gekregen, ze ook sponsors verloor die niet meer konden betalen om bij te dragen vanwege de coronaviruscrisis.

Social media is een andere route die comedians hebben geprobeerd om ervoor te zorgen dat ze het bestaande publiek behouden en tegelijkertijd hun aantal volgers uitbreiden.

Maar stand-up vertalen naar social media is niet altijd eenvoudig.

“In de eerste paar maanden was er een grote Instagram-boom van komieken die manieren vonden om inhoud te gebruiken op een manier die zo indrukwekkend maar ook echt intimiderend was, omdat ik voelde dat de dingen die in mijn hoofd zitten niet zullen vertalen naar een live optreden ‘, zegt Ayo Edebiri.

Edebiri, die ook schrijft voor de Netflix-show Big Mouth, zegt dat het, gezien het coronavirus en de BLM-beweging, ook moeilijker is geweest om te weten wanneer en waar ze grapjes over moeten maken.

‘Omhooggeschoten’

Sarah Cooper uit Brooklyn heeft echter miljoenen views op haar TikToks waarin ze lip Trump synchroniseert met president Trump, terwijl Elsa Mpho Majimbo, een journalistiekstudente uit Kenia die ernaar streeft een comedy-acteur te worden, tractie heeft gezien voor haar video’s op YouTube en Instagram.

“Ongeveer drie maanden geleden werd een van mijn video’s super populair, dus ik kreeg gewoon een groter publiek en mijn groei is van daaruit omhooggeschoten”, zegt Majimbo.

Ze heeft sindsdien overeenkomsten gesloten met consumentenmerken MAC Africa beauty products en telecombedrijf MTN, en werkt aan projecten met Comedy Central, die haar inhoud ook op haar sociale kanalen heeft gezet.

Fondsen kunnen op andere manieren online worden gegenereerd: door mensen die kaartjes kopen voor Zoom of andere online evenementen, donaties na de show op PayPal of verschillende andere platforms, of mensen die extraatjes kopen – zoals preferentiële toegang tot tickets – van komieken zoals Eleanor Conway, op Patreon .

Ondertussen zouden omroepen of bedrijven een komiek kunnen sponsoren om een ​​online optreden te geven.

Komedie opnieuw opvoeren?

Wanneer comedyclubs opnieuw mogen worden geopend, moeten de toegestane aantallen worden afgewogen tegen gezondheids- en veiligheidsproblemen.

“Als er nog steeds gevallen van coronavirus zijn … in het VK op het moment dat we het groene licht krijgen om te heropenen, vrees ik dat het publiek nog steeds zal aarzelen om comedyclubs en theaters te bezoeken waar honderden mensen samenkomen in één kamer, “, zegt Liam Pape, die The Covent Garden Comedy Club beheert, de grootste onafhankelijke comedyclub in Londen.

En de Britse komiek Eleanor Conway suggereert dat het nu tijd is om “te innoveren”.

Een innovatie is afkomstig van Mark Watson. Zijn Carpool Comedy Club stelt mensen in staat om een ​​selectie strips te bekijken tijdens een drive-in comedy-tour. Komieken staan ​​op het podium en op een groot scherm en mensen kunnen naar hen luisteren via hun autoluidsprekers.

‘Het voelt alsof je iets bijwoont en dat gevoel van gemeenschap hebt, dus hopelijk is het een opstapje naar wat we eerder hadden’, zegt hij.

Impact op lange termijn

Schrijven is voor veel strips een betrouwbaardere bron van inkomsten geweest, maar naarmate de afleveringen van programma’s worden teruggedrongen en de concurrentie voor banen toeneemt, is er hier waarschijnlijk een knelpunt.

Dit is een probleem in de hele branche, dat in het voordeel zal zijn van degenen die al aan de top staan ​​- en het moeilijker zal maken voor diegenen die ernaar streven om in te breken in een notoir concurrerend bedrijf.

‘Het is gunstig voor mensen die zelfstandig rijk zijn of die een andere bron van inkomsten hebben’, zegt Watson.

Hij zegt dat uit de LCA-enquête bleek dat mensen met de grootste kans om van de industrie weg te drijven mensen waren met een gemarginaliseerde achtergrond, mensen die zich een weg naar de industrie moesten vechten.

“Komedie komt nog maar net op het podium waar diverse talenten en stemmen worden herkend, dus het zou echt zonde zijn als die vooruitgang ongedaan werd gemaakt.”

.