Ex-Barclays bankiers seksistische opmerkingen onthuld

Een voormalige leidinggevende van Barclays heeft zijn excuses aangeboden aan financier Amanda Staveley nadat telefonische transcripties van seksistische opmerkingen voor de rechtbank waren vrijgegeven.

Stephen Jones maakte in 2008 aanstootgevende opmerkingen over de zakenvrouw tegen een andere leidinggevende van Barclays.

De heer Jones stopte in juni als hoofd van lobbygroep UK Finance nadat hij had toegegeven dat hij “zeer onaangename” opmerkingen had gemaakt.

Maar details over zijn sterke taal werden pas donderdag vrijgegeven tijdens juridische stappen die ze onderneemt tegen Barclays.

Mevrouw Staveley zegt dat haar bedrijf PCP Capital geld verschuldigd is voor haar rol in de noodfondsen van Barclays in 2008, waardoor de bank een reddingsplan van de overheid kon vermijden.

PCP, die een fondsenwerving leidde door investeerders in Abu Dhabi, eist een schadevergoeding van maximaal £ 1,5 miljard voor vermeend bedrog over de voorwaarden van parallelle fondsenwerving die Barclays met Qatar ondernam.

De bank ontkent wangedrag en heeft de zaak verworpen als onterecht en ongegrond.

Hoofd Financiën stopt met opmerkingen van Amanda Staveley
Ex-bankiers van Barclays noemen vrouwelijke baas een ‘dolly bird’

De zeer persoonlijke opmerkingen van de heer Jones over mevrouw Staveley werden gemaakt tijdens een gesprek met Barclays ’toenmalige hoofd compliance. Ze bevatten opmerkingen over haar borsten, relaties en er werd grof taalgebruik gebruikt omdat ze “dik” was.

Op een bepaald moment tijdens het telefoongesprek bespreken de twee mannen of iemand het gesprek aan het opnemen was. ‘Het is oké’, antwoordde het hoofd compliance. ‘Je lijn is niet opgenomen en de mijne ook niet. Ik hoop.’

De openbaarmaking van de opmerkingen komt nadat andere gesprekken over mevrouw Staveley en haar professionele bekwaamheid eerder voor het gerecht waren uitgezonden.

Voormalig Barclays-topman Roger Jenkins, die in 2008 de onderhandelingen met Qatarese investeerders leidde, noemde mevrouw Staveley tijdens gesprekken met collega’s “de taart”, heeft de rechtbank gehoord. Een andere chef noemde haar een “dolly bird”.

De heer Jenkins en de heer Jones, die donderdag in de zaak begonnen te getuigen, hebben beiden hun excuses aangeboden aan mevrouw Staveley. De heer Jones heeft zijn opmerkingen sindsdien omschreven als “geheel ongepast”.

‘Stephen [Jones] betreurt het dat hij deze opmerkingen heeft gemaakt en heeft er niet naar gestreefd ze te verdedigen en zal dat ook niet proberen “, zei een woordvoerder.” Hij was zeer dankbaar en ontroerd dat Amanda Staveley zijn excuses heeft aanvaard. “

Mevrouw Staveley werkt momenteel aan een deal waarbij een Saoedisch consortium de controle over de voetbalclub Newcastle United overneemt.

.