De Canadese tech-kampioen die het opneemt tegen Amazon

Toen de pandemie Pizza Pilgrims in maart dwong zijn 13 winkels in Londen en Oxford te sluiten, ging het bedrijf van het wekelijks maken van 30.000 pizza’s naar nul. Van de 276 personeelsleden moesten er 270 ontruimd worden.

Terwijl ze in april één winkel openden om de bezorging te beheren, moest oprichter Thom Elliot nog een andere manier vinden om de verloren inkomsten goed te maken. ‘Ik heb geprobeerd iets te bedenken dat onze klanten, die ons bleven bellen, van dienst zou zijn en ons ook in deze tijden relevant zou houden’, zegt hij in een interview.

De heer Elliot en zijn team besloten pizzapakketten te maken met alle rauwe ingrediënten die je nodig hebt om thuis je eigen pizza te maken, maar daarvoor moest hij zijn website upgraden. Dat is waar Shopify binnenkwam.

Het Canadese bedrijf biedt iedereen de technologie om een ​​online winkel te creëren en hun producten te verkopen, met extra functies zoals voorraadregistratie en software om verkooptrends te helpen begrijpen.

Toen de heer Elliot de nieuwe website samen met de pizzasets lanceerde en over het nieuwe product op het Instagram-account van het bedrijf postte, waren ze binnen 25 seconden uit de 50 sets verkocht. Sinds begin april verkocht de nieuwe winkel Pizza in the Post meer dan 25.000 kits.

‘We hebben gemerkt dat veel gezinnen van deze pakketten houden, zodat iedereen tijdens de afsluiting samen pizza kan maken’, zegt hij.

Door de versoepeling van de lockdown-beperkingen kon het bedrijf 10 van zijn 13 winkels heropenen.

Lockdowns zijn een groot succes geweest voor Shopify, aangezien bedrijven zich hebben ingespannen om producten online te verkopen. Volgens interne cijfers zijn de nieuwe winkels die op het Shopify-platform zijn gecreëerd tussen 13 maart en 24 april van dit jaar met 62% gegroeid, vergeleken met zes weken daarvoor.

Het is het meest waardevolle openbare bedrijf van Canada geworden, met een omzet van $ 1,58 miljard (£ 1,24 miljard) vorig jaar, een stijging van 47% ten opzichte van het voorgaande jaar.

“Het interessante aan dit bedrijf is dat er niet veel mensen van op de hoogte zijn, maar het bestaat al sinds 2004”, zegt Dan Wang, universitair hoofddocent aan de Columbia University in New York.

“Ze zagen eerder de trend om rechtstreeks aan kleine bedrijven te verkopen, in een tijd waarin Amazon en andere grote spelers centraal stonden.”

Hij wijst op grote bewegingen die Shopify onlangs heeft gemaakt, waardoor zijn positie in online handel verder zal worden versterkt. Met name een deal met de Amerikaanse gigant Walmart, waaronder enkele van de kleine zakelijke verkopers van Shopify op de online marktplaats van Walmart zullen verschijnen.

Meer zakelijke technologie

De stress van het leiden van een start-up door de pandemie
Een conferentie organiseren zonder locatie
De parfummakers die niets kunnen ruiken
Waarom Hollywood meer dan ooit computerspellen nodig heeft
‘Afschuwelijke’ kantoren proberen arbeiders te verleiden

Het doel is om dit jaar 1.200 Shopify-verkopers op de markt te brengen.

“Als je onze in de VS gevestigde winkels gewoon bij elkaar optelt en even doet alsof deze winkels één enkele retailer zijn, zijn we na Amazon de grootste online retailer”, zegt Harley Finkelstein, de chief operating officer van Shopify.

“Technologie heeft het speelveld geëgaliseerd, dus je hoeft niet veel geld te hebben om een ​​merk op te bouwen waar jaloerse hegemoniale bedrijfsreuzen jaloers op zijn, en het leuke is dat consumenten stemmen met hun portemonnee en liever kopen van lokale handelaars.

“De pandemie werkte als een versneller waar mensen de voorkeur gaven aan het kopen van een mok of pen of wat dan ook rechtstreeks van de persoon die het gemaakt heeft.”

Dat wil niet zeggen dat mensen Amazon de rug toekeerden, dat ook dit jaar een omzetgroei zag – in het eerste kwartaal steeg de omzet met 26% tot $ 75,4 miljard (£ 59,4 miljard).

Shopify neemt het op tegen Amazon door een eigen magazijn en bezorgnetwerk te lanceren waarmee winkeleigenaren hun producten snel aan klanten kunnen leveren.

Om die beweging te ondersteunen, kocht Shopify vorig jaar 6 River Systems, een bedrijf dat software en robotica levert voor warehousing- en bezorgsystemen.

Duiken in warehousing is voor sommige analisten geen verrassing.

“Deze stap is absoluut een directe kans om te concurreren met Amazon”, zegt Pinar Ozcan, een professor in ondernemerschap en innovatie aan de Universiteit van Oxford.

“De concurrentievoordelen van Amazon zijn het uitgebreide leveranciersportfolio, waarmee Shopify al kan concurreren, en het naadloze distributienetwerk. Shopify schiet tekort in dit tweede aspect. Door zich te concentreren op distributie komt hun bedrijfsmodel dichter bij dat van Amazon, dat bekend is om goed te werken. “

Maar ze voegt eraan toe dat er altijd een verschil zal zijn tussen de twee bedrijven. Shopify zal waarschijnlijk nooit concurreren in merkloze alledaagse goederen, vooral omdat Amazon zijn eigen assortiment producten heeft zoals batterijen, gloeilampen en potten en pannen.

Het belangrijkste voor retailers zoals Ian Warren, algemeen directeur van Philip Warren Butchers in Cornwall, is dat zijn bedrijf een nieuwe uitlaatklep heeft voor zijn producten.

Als vleesleverancier van meer dan 150 restaurants in het Verenigd Koninkrijk kreeg Warren’s bedrijf een hit toen de lockdown begon, wat hem inspireerde om een ​​Shopify-winkel te lanceren die zich toelegt op het direct verkopen van zijn producten aan consumenten.

Hij schat dat zijn winkel ongeveer 1.000 nieuwe klanten heeft aangetrokken die zijn fysieke sites niet hebben bezocht.

‘Ik dacht er eigenlijk niet eerder over na om zo’n website te bouwen’, zegt hij, ‘maar we hadden iets op maat nodig dat geschikt was voor een ander soort doelgroep dan onze gebruikelijke vleeskopers van restaurants.’

.