Britse Huawei 5G verbiedt ’teleurstellend en fout’

De Chinese ambassadeur in het VK heeft het besluit van Groot-Brittannië om telecomgigant Huawei uit zijn 5G-netwerk te weren “teleurstellend en verkeerd” genoemd.

De Britse regering heeft bedrijven bevolen om apparatuur van Huawei tegen 2027 uit het systeem te verwijderen.

Het volgt sancties opgelegd door de VS, die beweren dat het Chinese bedrijf een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid – iets wat Huawei ontkent.

De Amerikaanse president Trump was ingenomen met het Britse besluit en noemde Huawei ‘onveilig’.

“We hebben veel landen, veel landen overtuigd – en ik heb dit grotendeels zelf gedaan – om Huawei niet te gebruiken omdat we denken dat het een onveilig veiligheidsrisico is, het is een groot veiligheidsrisico”, zei hij.

Huawei heeft herhaaldelijk gezegd dat het geen enkel land schade zou berokkenen.

Huawei: Wat betekent het verbod voor jou?
Huawei UK 5G-verbod ‘zou eerder moeten gebeuren’
Wat is 5G?

Als reactie op het verbod vroeg de Chinese ambassadeur Liu Xiaoming zich af of het VK een “eerlijk” zakelijk klimaat voor buitenlandse bedrijven kan bieden.

“Teleurstellende en verkeerde beslissing van het VK over Huawei”, twitterde hij.

‘Het is de vraag of het VK bedrijven uit andere landen een open, eerlijke en niet-discriminerende bedrijfsomgeving kan bieden.’

Huawei’s Britse communicatiedirecteur Ed Brewster vertelde BBC’s Newsnight dat het verbod was aangekondigd “vanwege de druk van de VS”.

“Ik denk dat dit duidelijk is, dit gaat niet om beveiliging, het gaat om handel. Dit is een Amerikaanse campagne gericht op het aanvallen van ons bedrijf en het aanvallen van de technologie en dat komt omdat de VS achterlopen op de technologie”, zei hij.

“De beslissing van vandaag wordt evenzeer gedreven door de handel en het handelsbeleid van de VS, de bezorgdheid van de VS over een achterstand in technologie. We zitten in een escalatie van handelsgeschillen op lange termijn vanuit de VS over hoe het technologisch leiderschap wil behouden.”

De heer Brewster verhuisde ook om het bedrijf te distantiëren van de perceptie dat het een arm van de Chinese staat is, en voegde toe: “Dat is de perceptie maar het is onjuist. We zijn een particulier technologiebedrijf. Het vertrouwen dat we over de hele wereld hebben opgebouwd is met onze klanten (en) de telecomnetwerken.

‘We werken niet voor overheden, we werken voor de telecomnetwerken.’

Wat houdt het verbod in?

De mobiele providers in het Verenigd Koninkrijk mogen na 31 december geen nieuwe Huawei 5G-apparatuur meer kopen en moeten tegen 2027 ook alle 5G-sets van het Chinese bedrijf uit hun netwerken verwijderen.

De beslissing kwam nadat het National Cyber ​​Security Centre (NCSC) van het VK had gewaarschuwd dat zeer restrictieve Amerikaanse sancties betekenden dat de beveiliging van Huawei’s apparatuur niet kon worden gegarandeerd.

Waarom wordt Huawei uitgesloten van het Britse 5G-netwerk?
Trudeau weigert oproepen om Huawei executive vrij te geven

De digitale secretaris Oliver Dowden kondigde dinsdag het verbod aan in het Lagerhuis en zei dat het geen gemakkelijke beslissing was, maar dat het de juiste was voor de Britse telecomnetwerken, de nationale veiligheid en de Britse economie.

Hij zei dat de stap de uitrol van 5G in het land met een jaar zou vertragen en dat de cumulatieve kosten, in combinatie met eerdere beperkingen die tegen Huawei waren aangekondigd, tot £ 2 miljard zouden oplopen.

Media-onderschrift Kijk: de digitale secretaris zegt dat providers de Huawei 5G-kit tegen 2027 moeten verwijderen

5G-technologie belooft hogere internetsnelheden en de capaciteit om meer draadloze apparaten te ondersteunen, wat een zegen zou moeten zijn voor alles, van mobiel gamen tot videostreams van hogere kwaliteit. 5G-verbindingen zijn al beschikbaar in tientallen Britse steden en dorpen, maar de dekking kan schaars zijn.

Het VK beoordeelde de rol van Huawei voor het laatst in zijn telecominfrastructuur in januari, toen werd besloten het bedrijf leverancier te laten blijven, maar introduceerde een limiet op zijn marktaandeel.

Maar in mei introduceerden de VS nieuwe sancties om het vermogen van Huawei om zijn eigen chips te laten maken, te verstoren.

De regering-Trump beweert dat Huawei een toegangspoort biedt voor China om landen die zijn apparatuur gebruiken te bespioneren en mogelijk aan te vallen, suggereert het bedrijf sterk.

De VS hebben opgeroepen tot leden van de Five Eyes-alliantie – die ook het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland omvat – om de Huawei-kit te vermijden.

.