Britse economie heeft ‘de helft van verloren terrein teruggevorderd’

Volgens de belangrijkste econoom van de Bank of England heeft de Britse economie ongeveer de helft van de productiedaling die ze tijdens de piek van de blokkade van het coronavirus in maart en april zag ’teruggeklapt’.

Andy Haldane vertelde parlementsleden dat er een “V” -vormige “bounceback” was.

Vorige maand zei de heer Haldane dat de economie “op schema ligt voor een snel herstel” – de zogenaamde “V” -vorm.

Andere economen hebben echter hun twijfels geuit over het potentieel voor een dergelijk snel herstel van de bedrijvigheid.

“Ongeveer de helft van de daling van ongeveer 25% in de activiteit in maart en april is sindsdien teruggevorderd”, vertelde de heer Haldane aan de leden van het Treasury Select Committee. De economie was met ongeveer 1% per week gegroeid, zei hij.

“We hebben een bounceback gezien. Tot dusver was het een ‘V’. Dat vertelt ons natuurlijk niet waar we heen kunnen gaan,” voegde hij eraan toe.

De Britse economie herstelt langzamer dan verwacht
Britse economie ‘op schema voor snel herstel’

De meest recente economische groeicijfers voor mei duidden op een stijging van 1,8%, maar het is bekend dat de heer Haldane rekening houdt met niet-officiële realtime gegevens, zoals Google-zoekopdrachten en creditcardontvangsten.

Thomas Pugh, Britse econoom bij Capital Economics, zei over die cijfers destijds dat de gegevens aantoonden dat het herstel “misschien toch niet zo V-vormig was” en dat “de hoop op een snelle opleving na de lockdown de lat niet meer ligt ‘.

‘Inderdaad, het pad naar volledig economisch herstel zal waarschijnlijk veel langer zijn dan de meeste mensen verwachten’, voegde hij eraan toe.

De heer Haldane sprak tijdens een hoorzitting om hem te herbevestigen als lid van het Comité voor monetair beleid van de Bank (MPC).

Hij was het enige lid van de negenkoppige MPC die vorige maand tegen een uitbreiding van kwantitatieve verruiming stemde – het programma voor de aankoop van activa uitbreidde om de economie te stimuleren.

Hij vertelde echter dat de werkloosheid van parlementsleden snel steeg en nu waarschijnlijk ongeveer 6% was, vergeleken met 3,9% in de meest recente officiële cijfers.

Hij herhaalde ook zijn vrees dat de werkloosheid sinds het midden van de jaren tachtig het hoogste niveau zou kunnen bereiken, aangezien de langetermijneffecten van de pandemie van het coronavirus de vraag naar personeel in de detailhandel en de horeca aantasten.

Analyse:

Dharshini David, BBC-correspondent

We hopen allemaal op een snelle terugkeer naar activiteit, levensonderhoud en inkomen.

Maar de meeste economen betwijfelen of het zo eenvoudig of pijnloos zal zijn om weer normaal aan de slag te gaan.

Tot dusver waren de officiële gegevens niet bemoedigend. Na een kwart van zijn productie te hebben verloren in de eerste zes weken van afsluiting, verdiende de productie – of het BBP – in mei slechts 1,8%.

Van Haldane is bekend dat hij dol is op meer up-to-date onofficiële gegevens – Google-zoekopdrachten, bijvoorbeeld creditcardtransacties. Daarom hoopt hij dat we halverwege terug zijn naar het vorige activiteitenniveau.

Maar zelfs als het tot nu toe zo goed is, is het echte probleem wat er daarna gebeurt.

De Bank of England verwacht dat de werkloosheid zal stijgen naar 9%, maar het is ongebruikelijk om aan te nemen dat deze snel zal terugvallen, zonder gevolgen voor de lange termijn of littekens op vooruitzichten en inkomens.

Het risico dat de meeste andere analisten zich zorgen maken, zal het vertrouwen en de uitgaven doen ontsporen – de onderbouwing van elk herstel.

Dus de gehoopte V zou er heel anders uit kunnen zien. En dat is nog voordat de mogelijkheid van een tweede golf en uitschakeling wordt overwogen.

.