Barclays: We willen onze mensen terug op kantoor

Barclays-baas Jes Staley heeft aangegeven dat hij wil dat werknemers die tijdens de pandemie vanuit huis werken, “na verloop van tijd” naar kantoor terugkeren.

‘Het is belangrijk om mensen weer bij elkaar te brengen in fysieke concentraties’, zei hij tegen Bloomberg TV.

Hij zei dat 60.000 medewerkers van Barclays “vanaf hun keukentafel” werkten, maar benadrukte dat er nog eens 20.000 in kantoren, bijkantoren en callcenters zaten.

In april had de heer Staley gezegd dat grote stadskantoren “misschien tot het verleden behoren”.

In de afgelopen jaren hebben banken over de hele wereld het personeel verplaatst van dure wolkenkrabbers in financiële centra, maar Barclays en zijn rivalen hebben nog steeds drukke kantoren in plaatsen zoals de Londense Canary Wharf.

In zijn laatste opmerkingen leek de heer Staley twijfel te zaaien over het idee om die hubs te verlaten en te zeggen: “We hebben ook een verantwoordelijkheid voor plaatsen als Canary Wharf, zoals Manchester, zoals Glasgow.”

Hij voegde eraan toe: “We willen dat onze mensen weer bij elkaar zijn, om ervoor te zorgen dat we de evolutie van onze cultuur en onze controles verzekeren, en ik denk dat dat in de loop van de tijd zal gebeuren.”

Angst voor slechte leningen

De opmerkingen van de heer Staley sluiten aan bij de plannen van de regering om meer mensen aan te moedigen om vanaf volgende maand terug te keren naar hun werkplek, als onderdeel van wat premier Boris Johnson hoopt tegen Kerstmis een “significante terugkeer naar de normaliteit” te zijn.

Maar niet alle grote banken zijn dezelfde mening toegedaan. Vorige week vertelde NatWest in een memo aan meer dan 50.000 medewerkers dat ze tot volgend jaar thuis konden blijven werken.

De bank, die toen bekend stond als RBS Group, zei dat ze opnieuw had nagedacht over hoe de bank werkt “op de langere termijn” en dat ze het personeel later dit jaar wilde informeren over “toekomstige manieren van werken”.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat haar werknemers tot eind september thuis zouden werken, maar nu is de periode verlengd tot begin 2021.

De baas van Barclays sprak nadat de bank een daling van 58% van de winst vóór belastingen meldde tot £ 1,3 miljard voor de eerste helft van dit jaar, vergeleken met £ 3 miljard voor dezelfde periode in 2019.

Het zei dat het in het tweede kwartaal van het jaar 1,6 miljard pond had uitgetrokken om de kosten van niet-terugbetaling van leningen te dekken, grotendeels als gevolg van de coronaviruscrisis. Dat bracht de totale voorzieningen voor slechte leningen op 3,7 miljard pond sterling voor de eerste helft van het jaar.

Zijn aandelen daalden woensdagochtend met 2,6%.

“Deze resultaten zijn niet bepaald onverwacht, maar ze schetsen desalniettemin een tamelijk somber beeld van de Britse economie, vooral als je toevallig een bedrijfseigenaar bent”, zegt Nicholas Hyett, aandelenanalist bij Hargreaves Lansdown.

“Gezien de achtergrond was een grote stijging van de voorzieningen voor slechte leningen tijdens de helft te verwachten – en Barclays verwacht nu dat de verstoring tot ver na 2020 zal aanslepen.”

.