Banken stellen een ‘studieleningenstijl’-regeling voor

Britse banken vrezen dat tot 800.000 bedrijven volgend jaar failliet kunnen gaan als ze de terugbetaling van door de overheid gesteunde leningen niet kunnen uitstellen.

De kredietverleningssector stelt een regeling voor studieleningen voor, waarbij coronavirusleningen kunnen worden omgezet in een belasting die over een decennium kan worden terugbetaald.

Net als studieleningen zou het geld alleen terugbetaald kunnen worden als en als de bedrijven het kunnen betalen.

Banken willen dat de regeling wordt beheerd door HM Revenue and Customs.

HMRC zou de operationele paardenkracht, bestaande relaties met en voldoende kennis van bedrijven hebben om een ​​programma van deze omvang te beheren.

Bank lobbygroep TheCityUK stelt voor om een ​​”UK Recovery Corporation” op te richten, waarmee bedrijven hun kortlopende schulden kunnen omzetten in een financiële verplichting op langere termijn aan HMRC en de schuld kunnen terugbetalen wanneer ze genoeg geld verdienen – een zo- voorwaardelijke belastingverplichting genoemd.

Dit, zo stellen de banken, zou veel eenvoudiger en sneller te regelen en te beheren zijn, dan dat de Britse regering rechtstreekse eigendomsbelangen neemt in honderdduizenden bedrijven.

Rishi Sunak verdedigt verlofbonus
Coronavirus: VK staat voor ‘explosieve’ schuldniveaus
Coronavirus: kanselier Rishi Sunak onthult een plan van £ 30 miljard om banen te besparen

Er wordt algemeen erkend dat veel bedrijven moeite zullen hebben om de £ 46 miljard aan leningen die tot nu toe zijn afgesloten terug te betalen in het kader van overheidsregelingen die zijn ontworpen om bedrijven te helpen de coronaviruscrisis te overleven.

Overheidsgaranties van 80-100% zijn voor de geldschieter, niet voor de lener. Dit betekent dat de banken mogelijk door de overheid worden terugbetaald, maar bedrijven in moeilijkheden zullen nog steeds in gebreke blijven en daardoor failliet gaan.

Simpel gezegd, overheidsgaranties aan geldschieters zullen de bedrijven die de lening doen of hun werknemers niet redden.

De aantrekkingskracht op de banksector is dat zij niet de reputatieschade zullen oplopen doordat zij kleine ondernemingen moeten achtervolgen voor terugbetaling van leningen die al grotendeels door de overheid zijn gegarandeerd.

En de overheid zal geen versnelde verliezen lijden als de banken de lening afschrijven en hun overheidsgaranties inroepen.

Als een dergelijke regeling zou worden ingevoerd, zouden bedrijven de terugbetaling van schuldrente die in maart 2021 vervallen, kunnen uitstellen, op een moment dat ze al te maken zullen hebben met een achterstand op het gebied van btw en zakelijke tarieven, plus het vervallen van de baan retentieregeling, waarbij de regering 80% van de meer dan 9 miljoen lonen van mensen heeft betaald.

Na verloop van tijd, zeggen de banken, zouden deze schuldbekentenissen van het bedrijfsleven kunnen worden verkaveld en aan investeerders kunnen worden verkocht, net zoals de bundels van leningen voor studieleningen en slechte leningen van de financiële crisis, waardoor het de regering uit handen is genomen.

De overheid hangt al voor het grootste deel van deze schuld vast door middel van hun coronavirusleningen aan de banken. De banken zouden ook genieten van de mogelijkheid om vergoedingen te verdienen in verband met het regelen van deze verkopen.

De Schatkist omschreef de voorstellen als “een nuttige bijdrage aan discussies over hoe bedrijven in deze moeilijke tijd het beste kunnen worden ondersteund”.

Debat over overheidsingrijpen

Dinsdag zei de kanselier echter dat de lat voor overheidsingrijpen “zeer hoog” was en “uitzonderlijk zeldzaam” zou moeten zijn en alleen in situaties waarin bedrijven een strategische waarde hebben, duidelijk een levensvatbare toekomst op lange termijn hebben en waar de schuldeisers en aandeelhouders gedeeld in de last en zijn niet alleen op zoek naar een gratis ritje met de belastingbetaler “.

De financiële-dienstensector stelt dat dit niet neerkomt op een direct aandeelhouderschap en dat de regering al duidelijk heeft erkend dat er een banenapocalyps aan de horizon is.

Zonder een middel om een ​​noodsituatie op korte termijn om te zetten in een aflossingsplan op langere termijn, zal het in maart volgend jaar aankomen.

Deze voorstellen zijn waarschijnlijk niet het definitieve antwoord. Ze kunnen worden misbruikt – zoals bij elke grote en snelle interventie. Er moeten bijvoorbeeld zeker een aantal voorwaarden aan verbonden zijn, zodat bedrijven hun eigen aandeelhouders geen dikke dividenden kunnen betalen nadat ze hun schulden voorlopig hebben geparkeerd.

Velen zullen ook spotten met het lef van de banken om te proberen het probleem van hun balans af te dragen aan de belastingbetalers na wat er tien jaar geleden is gebeurd. Maar voor alle duidelijkheid: de overheid heeft de meeste van deze schulden al gegarandeerd. Het is al het probleem van de belastingbetaler.

Vroeg of laat krijgt de regering een enorme rekening voor deze crisis. De banken stellen dat hoe later het wetsvoorstel komt, hoe kleiner het zal zijn voor de belastingbetaler en hoe kleiner de schade aan het sociale weefsel van het VK.

.