Banen en geld: wie wordt het meest getroffen?

De uitbraak van het coronavirus heeft een schokgolf veroorzaakt door de financiën van miljoenen mensen in het VK.

Het effect was niet universeel en ook niet gelijk. Uw leeftijd, uw baan, waar u woont en de toestand van uw financiën vóór het virus zullen allemaal een verschil maken in hoe goed u het hoofd kunt bieden.

Om te beginnen was er het effect op het inkomen. Voor degenen die werken, hangt de hoeveelheid geld die binnenkomt grotendeels af van hun loon.

Miljoenen mensen hebben een loonsverlaging doorgevoerd

Meer dan negen miljoen mensen hebben geen werk, maar worden door de staat betaald om hun baan te behouden – met andere woorden, op verlof geplaatst.

De regering heeft tot op heden 80% van iemands loon betaald. Niet elke werkgever kan dit betalen.

Dat betekent een loonsverlaging van 20% voor miljoenen mensen. Sommigen hebben mogelijk grotere kortingen gekregen, omdat de regeling slechts de eerste £ 2.500 van het maandloon betaalt.

Werknemers van 17 jaar, met name vrouwen, hebben de meeste kans op vervallen banen, blijkt uit gegevens van de Britse belastingdienst, HM Revenue and Customs (HMRC).

Mannen van in de veertig en vrouwen van 41 tot 58 jaar waren het minst waarschijnlijk op de regeling geplaatst.

Veel werkgevers zullen het misschien moeilijk vinden om personeel aan te houden, omdat de verlofregeling geleidelijk wordt afgeschaft. De extra kosten kunnen hen ertoe brengen banen te schrappen, ook al heeft de regering in januari een bonus van £ 1.000 beloofd voor elke ontslagen werknemer die ze aanhouden.

Zelfstandigen hebben hun eigen overheidssteun, gebruikt door 2,7 miljoen mensen, maar opnieuw betekende dit voor velen een dalend inkomen en het zal niet langer duren dan de zomer.

Dan zijn er mensen van wie het werk is opgedroogd of die hun baan hebben verloren. Tijdens deze crisis hadden veel jonge werknemers onzekere, tijdelijke banen. De vooruitzichten voor hen zijn hoogst onzeker.

Jongeren worden het zwaarst getroffen

De laatste recessie (een forse economische neergang) tijdens de financiële crisis van tien jaar geleden heeft aangetoond dat het vooral jonge werknemers zijn die het meeste risico lopen op werkloosheid. Kanselier Rishi Sunak heeft gezegd dat het VK “een van de zwaarste recessies meemaakt die dit land ooit heeft meegemaakt”, dus als het bijt, kan het aantal werklozen erger worden dan de vorige keer.

Personen met een laag inkomen in de werkende leeftijd of die hun baan hebben verloren, moesten een uitkering aanvragen. Voor degenen die voor het eerst of na een periode zonder uitkeringen een aanvraag indienen, is dat waarschijnlijk universeel krediet. Toen de vergrendeling standhield, schoten de applicaties omhoog.

Schuld goede doelen stellen dat het betaalde bedrag aan uitkeringen onvoldoende is.

Nu er minder geld binnenkomt, staat er druk op het vermogen van mensen om uit te betalen.

Nogmaals, dit zal waarschijnlijk de jongste het hardst raken. Ze hebben minder spaargeld en moeten meer van hun geld uitgeven aan essentiële zaken, zoals huur.

Over het algemeen hebben huishoudens tijdens het afsluiten geld bespaard omdat ze niet kunnen besteden aan niet-essentiële zaken, zoals vakanties en uit eten gaan, maar het zijn meestal oudere huishoudens die het meest hebben gespaard.

Sommige mensen hebben geld bespaard

Ouderen zullen vaker een groter deel van hun geld kunnen besteden aan niet-essentiële zaken, zoals uit eten gaan en vakanties.

Tijdens lockdown is dat simpelweg niet gelukt. Het resultaat is dat een deel van dit geld is bespaard.

Dit is gemiddeld positief, maar het algemene beeld maskeert het feit dat degenen die echt iets nodig hebben om op terug te vallen in een crisis mogelijk helemaal geen besparingen hebben. Een grote vraag is of degenen met extra besparingen nu het geld uitgeven.

Hetzelfde geldt voor het afbetalen van schulden. Cijfers tonen een dramatische en plotselinge aflossing van schulden zoals rekening-courantkredieten en creditcards – waarbij de aflossing de nieuwe leningen overtreft.

Waarom? Veel mensen konden hun creditcards niet flashen, aangezien winkels, en met name reisdiensten, gesloten waren voor zaken. Sommigen hebben vakantie geannuleerd en het geld, mogelijk vele maanden geleden betaald, is tijdens de vergrendeling teruggestort op hun creditcardrekeningen.

De onzekerheid betekent dat u zich moet verdiepen in een rekening-courantkrediet om items met een groot ticket te kopen, zoals een auto of een nieuwe keuken, die mogelijk ook van de agenda zijn verdwenen.

Welke rekeningen worden niet betaald?

Onder druk van het inkomen hebben sommige mensen moeite gehad om de belangrijkste rekeningen te betalen. Velen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun hypotheek of huur voor een paar maanden uit te stellen, omdat geldschieters een zogenaamde betalingsvakantie hebben aangeboden.

Voor andere rekeningen, zoals gas en elektriciteit, zijn soortgelijke pauzes overeengekomen.

Die vakantie eindigt, net als een meer traditioneel uitje, in het najaar en moet worden betaald.

Of mensen door kunnen gaan met het betalen van die rekeningen, die nu misschien wat hoger zijn, kan van doorslaggevend belang zijn om hen te redden van een financieel gat waarvan het jaren kan duren om eruit te klimmen.

Productie door Daniele Palumbo, Daniel Dunford en David Brown.

.