Apple en Nike staan ​​onder druk over de banden tussen China en Oeigoeren

Bedrijfsreuzen, waaronder Nike, krijgen steeds meer oproepen om de banden te verbreken met leveranciers die naar verluidt “dwangarbeid” van de Chinese Oeigoerse bevolking gebruiken.

Activisten hebben een campagne gelanceerd waarin bedrijven worden beschuldigd van “versterking en voordeel” van uitbuiting van de moslimminderheidsgroep.

De VS hebben ook de economische druk opgevoerd door bedrijven te waarschuwen tegen het zakendoen in Xinjiang vanwege de misstanden.

Nike en andere merken hebben gezegd dat ze het probleem volgen.

Nike zei dat het “voortdurend bezig was met onze leveranciers in China om mogelijke risico’s in verband met de tewerkstelling van Oeigoerse of andere etnische minderheden te identificeren en te beoordelen”.

Het zei dat het materiaal niet rechtstreeks afkomstig is van Xinjiang, de regio in het westen van China waar een groot deel van de Oeigoerse bevolking van het land woont en dat veel van de fabrieken de arbeid gebruiken.

Apple zei ook dat het de beweringen had onderzocht. “We hebben geen aanwijzingen gevonden voor dwangarbeid op Apple-productielijnen en we zijn van plan de monitoring voort te zetten”, aldus het bedrijf.

Wie zijn de Oeigoeren?
China ‘met anticonceptie’ om Oeigoeren te onderdrukken

Politici en activisten zeggen dat bedrijven meer moeten doen als ze niet medeplichtig willen zijn aan de mensenrechtenschendingen van de Chinese regering.

“Merken en retailers hadden allang moeten vertrekken, maar dat is niet zo en daarom is deze openbare oproep tot actie belangrijk en noodzakelijk”, zegt Chloe Cranston van Anti-Slavery International, een van de meer dan 180 organisaties die betrokken zijn bij de druk campagne.

“Het gaat niet alleen om het beëindigen van een relatie met één leverancier. Het gaat echt om een ​​alomvattende aanpak.”

Wat gebeurt er in Xinjiang?

Uit rapporten van onder meer het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) en het Amerikaanse congres is gebleken dat duizenden Oeigoeren zijn overgeplaatst naar fabrieken in heel China, onder voorwaarden die volgens het ASPI-rapport “sterk op dwangarbeid wijzen”. Het koppelde die fabrieken aan meer dan 80 spraakmakende merken, waaronder Nike, Apple en Gap.

China, waarvan wordt aangenomen dat het meer dan een miljoen Oeigoeren heeft vastgehouden in interneringskampen in Xinjiang, heeft zijn programma’s – waaronder naar verluidt gedwongen sterilisatie – beschreven als jobtraining en onderwijs.

Ambtenaren zeggen dat ze reageren op risico’s van extremisme en de claims van concentratiekampen als ‘nep’ hebben afgewezen.

Media-onderschriftChina’s ambassadeur Liu Xiaoming: “Zo’n concentratiekamp bestaat niet in Xinjiang”

Omer Kanat, uitvoerend directeur van het Uyghur Human Rights Project, zei dat het van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat bedrijven hun activiteiten van Xinjiang weghalen, om de Chinese regering ervan te overtuigen haar beleid te wijzigen.

‘Tot nu toe zijn er veroordelingen geweest voor wat de Chinese regering heeft gedaan, maar er zijn geen acties ondernomen’, zei hij tegen de BBC. ‘De Chinese regering doet niets tenzij er echte gevolgen zijn, dus het richten op de bedrijven betekent veel.’

Wat doen regeringen?

De oproep tot actie komt omdat de VS ook de economische druk over de kwestie hebben opgevoerd.

Deze maand heeft het Chinese functionarissen die toezicht houden op de regio gesanctioneerd en bedrijven gewaarschuwd om geen zaken te doen in Xinjiang.

Amerikaanse grensfunctionarissen hebben ook een zending van 13 ton haarproducten uit de regio in beslag genomen ter waarde van naar schatting $ 800.000 (£ 628.000), terwijl de Commerce Department nog 11 bedrijven op de zwarte lijst heeft gezet – leveranciers zouden samenwerken met bedrijven zoals Apple – een maatregel die de mogelijkheid beperkt van die bedrijven om Amerikaanse producten te kopen, onder vermelding van misstanden.

Wetgevers in het Amerikaanse congres overwegen wetgeving om de invoer uit Xinjiang expliciet te verbieden, terwijl politici in de VS en in Europa ook wetgeving hebben gedreigd die bedrijven zou dwingen de kwestie nauwlettender te volgen.

“Bedrijven over de hele wereld moeten hun activiteiten en toeleveringsketens opnieuw beoordelen en alternatieven zoeken die de arbeid niet uitbuiten en de mensenrechten van de Oeigoerse bevolking schenden”, zegt het Amerikaanse congreslid James McGovern, die een commissie voor China leidt.

Kanat zei dat hij gelooft dat een internationale beweging groeit, wijzend op recente opmerkingen van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, die China beschuldigde van “grove en flagrante” schendingen van de mensenrechten en zei dat sancties niet konden worden uitgesloten.

‘Dit is bemoedigend’, zei hij. ‘Dit is de eerste stap.’

Wat zeggen de bedrijven?

De activistische campagne is gericht op kledingmerken omdat Xinjiang het grootste deel van het Chinese katoen produceert, dat goed is voor ongeveer 20% van het wereldaanbod.

Kledingbedrijven zeiden dat ze het probleem serieus namen.

Nike zei dat het bedrijf, nadat het een van zijn leveranciers, Taekwang Group, hierover had aangesproken, stopte met het werven van werknemers uit Xinjiang in een van zijn fabrieken. Het sportkledingbedrijf zei dat Taekwang zei dat die werknemers “de mogelijkheid hadden om hun contracten op elk moment te beëindigen of te verlengen”.

“Dit blijft een kwestie van cruciaal belang”, aldus de firma. “We blijven beroep doen op deskundige begeleiding en werken samen met merken en andere belanghebbenden om alle beschikbare benaderingen te overwegen om deze situatie op verantwoorde wijze aan te pakken.”

Gap zei ook dat het beleid heeft dat onvrijwillige arbeid in zijn toeleveringsketen verbiedt en geen kleding rechtstreeks van Xinjiang betrekt.

“We erkennen ook dat een aanzienlijk deel van de katoenvoorraad in de wereld daar wordt verbouwd en gesponnen”, voegde het eraan toe. “Daarom nemen we stappen om beter te begrijpen hoe onze wereldwijde toeleveringsketen indirect kan worden beïnvloed.”

VK beschuldigt China van ‘grove’ misstanden tegen Oeigoeren
‘Dwangarbeid’ Chinese haarimport in beslag genomen door de VS.

Andere bedrijven betwistten de beweringen dat hun toeleveringsketens besmet waren.

Adidas zei dat het nooit producten van Xinjiang had gekocht en dat het bedrijf dat in het ASPI-rapport werd geciteerd, ten onrechte beweerde een leverancier te zijn.

“De adidas-werkpleknormen verbieden strikt alle vormen van dwangarbeid en gevangenisarbeid en zijn van toepassing op alle bedrijven in onze toeleveringsketen,” voegde het toe. “Het gebruik van dwangarbeid door een van onze partners zal resulteren in de beëindiging van het partnerschap.”

Apple zei dat het geen problemen had gevonden, ondanks het uitvoeren van verschillende verrassingsaudits van zijn oude leverancier O-Film – een van de door de Amerikaanse handelsafdeling genoemde bedrijven.

Sommige Chinese bedrijven die beschuldigd werden van het gebruik van dwangarbeid van Oeigoerse arbeiders, hebben de claims ook betwist.

“We hebben absoluut nergens in ons bedrijf dwangarbeid, zullen dat ook nooit doen”, zegt de Esquel Group, een in Hong Kong gevestigde shirtmaker, naar verluidt een fabrikant voor een merk als Lacoste.

Het voegde eraan toe dat het “diep beledigd” was door het besluit van de VS om het deze week toe te voegen aan zijn export zwarte lijst.

“We werken samen met alle relevante autoriteiten om de situatie op te lossen en we blijven ons inzetten voor Xinjiang, omdat we trots zijn op onze bijdrage in de regio in de afgelopen 25 jaar.”

.