Amerikaanse auto’s ‘moeten buiten de handelsovereenkomst van het VK vallen’

Veiligheidsexperts dringen er bij de Britse regering op aan Amerikaanse auto’s uit te sluiten van elke handelsovereenkomst na de Brexit.

Ze zeggen dat geïmporteerde voertuigen moeten voldoen aan de Britse veiligheidsnormen voor ongevallen met voetgangers, fietsers en kinderen.

Britse premier Boris Johnson heeft aangegeven dat hij verwacht dat auto’s zullen worden opgenomen in een nieuwe trans-Atlantische handelsovereenkomst.

Maar voorvechters van veiligheid wijzen op een piek van verkeersgewonden en doden bij verkeersongevallen in de VS.

De toename wordt geassocieerd met een hausse in grote SUV’s, die zijn ontworpen om passagiers te beschermen, maar niet voor voetgangers.

De Britse regering zei dat de veiligheidsnormen niet zouden worden “verlaagd” als gevolg van gesprekken.

Handelsbesprekingen tussen het VK en de VS zullen niet gemakkelijk zijn
Segway: einde van de weg voor de veel gehypte tweewieler
Verkeersniveaus ‘nu dubbele vergrendeling laag’

In het VK en Europa zijn auto’s ontworpen om schade aan mensen te voet of op de fiets te minimaliseren als ze worden aangereden door een voertuig. SUV’s die in het VK worden verkocht, moeten aan de normen voldoen.

De parlementaire adviescommissie voor transportveiligheid heeft een brief geschreven aan handelssecretaris Liz Truss: “We merken op dat de VS bij onderhandelingen over voedselveiligheid heeft gepleit tegen het accepteren van hogere Britse normen. Het heeft geprobeerd deze te karakteriseren als protectionisme.

“We zijn bezorgd dat bij onderhandelingen over de automotive sector druk zal worden uitgeoefend op lagere veiligheidsnormen.

“De Amerikaanse veiligheidsnormen voor voertuigen zijn veel lager dan die voor voertuigen die in het VK worden verkocht.”

‘Voldoen aan onze regels’

David Ward, president van het Global New Car Assessment Program, vertelde BBC News: “De Amerikaanse crashnormen zijn veel lager voor voetgangers … we kunnen Amerikaanse voertuigen gewoon niet het VK in laten als ze niet aan onze normen voldoen.”

Een woordvoerster van het ministerie van Transport vertelde BBC News dat de regering na de Brexit over haar eigen veiligheidsregels zou beslissen.

“Verkeersveiligheids- of milieunormen zullen niet worden verlaagd als onderdeel van een vrijhandelsovereenkomst met de VS of enig ander land”, zei ze.

Maar voorvechters van veiligheid merken op dat ministers, met de parallelle kwestie van het al dan niet toestaan ​​van de invoer van gechloreerde kip uit de VS, meedogenloos onder druk staan ​​om toe te geven.

Het hoofd van het Britse Transport Research Laboratory, Richard Cuerden, zei: “We weten dat de premier en anderen hebben gezegd dat de automobielsector op het punt staat een nieuwe handelsovereenkomst te sluiten na de brexit. Nou, het is prima om te handelen, maar ze moeten in dit opzicht aan onze regels voldoen. “

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder de veiligheidsnormen voor voetgangers uitgelokt – hoewel het Witte Huis later zei dat hij een grap maakte.

Een woordvoerder van Ford Europe zei dat het bedrijf niet van plan was om voertuigen naar Europa te brengen die niet aan de voorschriften voldeden.

Maar de heer Cuerden zei dat Amerikaanse onderhandelaars uit ervaring uit het verleden doorgaans zouden aandringen op gelijkwaardigheid van vrije toegang tussen markten. Dat betekende dat auto’s tijdens de gesprekken als onderhandelingschip konden worden gebruikt.

De heer Cuerden waarschuwde ook dat veel van de vangrails in het VK zijn ontworpen om een ​​auto met een standaardgewicht en -hoogte te weerstaan. Als Britse chauffeurs grote Amerikaanse SUV’s in grote aantallen gaan kopen, moeten de belemmeringen mogelijk worden vervangen.

Grote SUV’s zijn ook de aandacht van Amerikaanse experts. Een studie van het US Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) zei dat terwijl het aantal dodelijke slachtoffers bij verkeersongevallen in het algemeen was gedaald, het aantal door voertuigen omgekomen voetgangers in tien jaar tijd met 53% was gestegen.

In dezelfde periode is het aandeel SUV’s in het wagenpark gestegen van 29% naar 29% – een trend die zich in het VK herhaalde.

IIHS zei dat ontwerpwijzigingen betekenden dat Amerikaanse SUV’s niet langer een grotere bedreiging vormden voor de inzittenden van andere voertuigen, maar dat er geen vergelijkbare inspanning was geleverd om het gevaar aan te pakken dat grote SUV’s voor voetgangers vormden.

Matt Blunt, president van de American Automotive Policy Council, die Amerikaanse autofabrikanten vertegenwoordigt, zei dat auto’s die daar zijn gemaakt net zo veilig zijn als Europese voertuigen.

Hij vertelde BBC News: “Auto’s, SUV’s en andere lichte vrachtwagens die aan de Amerikaanse veiligheidsnormen voldoen, behalen gelijkwaardige veiligheidsprestaties als de veiligheidsnormen die in de Europese Unie worden toegepast.

“Een handelsovereenkomst tussen de VS en het VK moet de tarief- en technische belemmeringen voor de openstelling van de automobielhandel tussen de VS en het VK aanpakken. Dit zou de concurrentie vergroten en meer keuzemogelijkheden voor de consument bieden.”

Volg Roger op Twitter @rharrabin

.