Amazon-bedrijf in Black Lives Matter juridische claim

Werknemers van Whole Foods dagen de Amerikaanse supermarktketen aan omdat ze hen hebben gestraft voor het dragen van Black Lives Matter-maskers.

De federale rechtszaak zegt dat het bedrijf zwarte medewerkers heeft gediscrimineerd door haar dresscode selectief te handhaven.

Whole Foods, eigendom van techgigant Amazon, verbiedt het personeel om kleding te dragen met berichten die niet bedrijfsgerelateerd zijn.

Het ontkende dat een werknemer over deze kwestie was ontslagen, maar wilde geen commentaar geven op de juridische stappen.

“Hoewel we geen commentaar kunnen geven op hangende geschillen, is het van cruciaal belang om te verduidelijken dat geen teamleden zijn ontslagen wegens het dragen van Black Lives Matter-gezichtsmaskers of -kleding”, aldus het bedrijf in een verklaring.

De rechtszaak zegt dat meer dan 40 Whole Foods-werknemers op locaties in het hele land zijn gestraft voor het dragen van de Black Lives Matter-maskers, die populair werden temidden van de verontwaardiging over de dood van George Floyd door toedoen van de politie.

Personeel dat kleding droeg met andere berichten, zoals LGBTQ-spelden of kleding van sportteams, was in het verleden niet met dergelijke discipline geconfronteerd, aldus de rechtszaak.

‘Herhaalde overtredingen

“De selectieve handhaving van de kledingvoorschriften door Whole Foods bij het disciplineren van werknemers die kleding dragen die de Black Lives Matter-beweging steunt, vormt een onwettige discriminatie”, aldus de rechtszaak.

De klacht vraagt ​​de rechtbank het beleid van Whole Foods te schrappen en het bedrijf te beletten verdere actie te ondernemen of represailles tegen de werknemers te nemen. Het zoekt ook achterstallige betalingen voor arbeiders die naar huis zijn gestuurd voor het dragen van de maskers,

De rechtszaak werd aangespannen door 14 werknemers als een class action-procedure namens alle medewerkers van Whole Foods. Een van de arbeiders beweert dat ze is ontslagen omdat ze het dragen van maskers organiseerde en protesten leidde tegen de reactie van het bedrijf.

In een verklaring ontkende Whole Foods die bewering, zeggende dat de werknemer, Savannah Kinzer, was ontslagen wegens ‘herhaaldelijk schenden van ons tijd- en aanwezigheidsbeleid door haar toegewezen ploegen niet te werken, zich de afgelopen negen dagen meerdere keren te laat te melden voor haar werk en ervoor te hebben gekozen vertrekken tijdens haar geplande diensten.

‘Het is gewoon niet waar dat ze van het bedrijf is gescheiden omdat ze een Black Lives Matter-gezichtsmasker droeg. Als werkgever moeten we ons beleid op een rechtvaardige en consistente manier handhaven. Savannah had volledig begrip van ons beleid en kreeg een aantal kansen om te voldoen “, aldus de firma.

‘Gemuilkorfd’

Shannon Liss-Riordan, de advocaat die de arbeiders vertegenwoordigt, zei dat het bedrijf mevrouw Kinzer “ten onrechte aanviel”.

“Hun beslissing om wraak te nemen op werknemers die hun steun betuigden voor deze raciale rechtvaardigheidsbeweging was al erg genoeg, maar hun pogingen om een ​​geweldige activist en leider in diskrediet te brengen, zijn verbijsterend”, zei ze. ‘We kijken ernaar uit om ons argument voor de federale rechtbank te brengen.’

Waarom bedrijven zich uitspreken over George Floyd
Vice-president van Amazon stopt met virusaanvallen
Amazone-arbeiders staken over virusbescherming

Ze vertelde de BBC dat de arbeiders die de rechtszaak hadden aangespannen gedeeltelijk boos waren over schijnbare hypocrisie, nadat Amazon en Whole Foods publieke steun hadden uitgesproken voor de Black Lives Matter-beweging.

“Zoveel bedrijven doen er vandaag alles aan om te belijden hoe vooruitstrevend ze zijn … maar als het er echt op aankomt om hun werknemers dezelfde gevoelens te laten uiten, raken ze gemuilkorfd”, zei ze.

De rechtszaak is de laatste botsing tussen Amazon en zijn werknemers.

Het bedrijf heeft herhaaldelijk oproepen ontvangen om meer te doen om zijn supermarkt- en magazijnmedewerkers tijdens de pandemie te beschermen en werd beschuldigd van represailles tegen personeel dat zich uitsprak over het milieubeleid en coronavirusbescherming van het bedrijf.

Eerder dit jaar stopte een ingenieur en beschreef ontslagen als bewijs van een “ader van giftigheid die door de bedrijfscultuur loopt”.

.