Amateurinvesteerders: ‘Ik wist niet dat ik zo snel geld zou verliezen’

Kelly Mills zat thuis zonder werk tijdens de pandemie en wendde zich aanvankelijk tot videogames om te ontsnappen. Toen besloot ze om een ​​echte wereldgame uit te proberen: de aandelenmarkt.

‘Ik dacht dat als ik zoveel moeite zou doen om deze fictieve rapen te verhandelen, dan kan ik er zeker achter komen hoe de daadwerkelijke aandelenmarkt werkt’, zegt ze.

Al snel volgde de 34-jarige uit Louisiana, die in de filmindustrie werkte, de geruchten van het bedrijf over Reddit, telefoneerde naar executive conference calls en volgde de aandelenkoersen net zo obsessief als posts op Instagram.

‘Ik zit opgesloten, ik verveel me, ik heb niets beters te doen’, zegt ze. ‘Dit ben ik niet die geld probeert te verdienen. Ik probeer alleen de tijd te doden.’

Net als mevrouw Mills hebben miljoenen nieuwe investeerders in de VS zich de afgelopen maanden in aandelen gestapeld, mogelijk gemaakt door een dramatische crash van de aandelenkoersen in maart, online makelaars met lage of geen kosten en pandemische betalingen van de overheid.

Coronavirus: Beurzen lijden het slechtste kwartaal sinds 1987
Coronavirus-stimulus: waar $ 1.200 betalingen naartoe gaan – voedsel, bidets, wapens

Online brokers – Charles Schwab, TD Ameritrade, Etrade en Robinhood – zagen samen in de eerste drie maanden van het jaar samen meer dan 4,5 miljoen nieuwe accounts, waarvan er vele in maart werden geopend op het hoogtepunt van de marktangst.

Eric Sutherland, die in de verkoop werkt en in Colorado woont, heeft een account op Robinhood gemaakt nadat hij van een vriend over de app had gehoord. Hij heeft sinds maart voor ongeveer $ 1.300 (£ 1.040) aan aandelen gekocht.

‘Je ziet de marktcrash en het is zoiets van’ Oh wauw. ‘ Het is niet zo dat deze op een gegeven moment niet meer terugkomen, dus waarom zou je dat niet doen? ‘ hij zegt.

Wall Street maakt zich zorgen

De vraag van de nieuwkomers was een van de factoren die de snelle marktrally hebben veroorzaakt, ondanks de waarschuwingen van economen dat het herstel waarschijnlijk traag en ongelijkmatig zal verlopen.

In de VS bereikte de Nasdaq-index in juni nieuwe hoogtepunten, terwijl de Dow en de S&P 500 beide ongeveer 15% van hun pre-pandemische records af zijn.

Terwijl sommige investeerders zich bezighouden met stuiveraandelen, investeren velen in bekende consumentennamen zoals Amazon en luchtvaartmaatschappijen, die waarschijnlijk zullen stijgen naarmate het economisch herstel aan kracht wint, zegt Nick Colas, mede-oprichter van DataTrek Research.

“Hun timing, door geluk of door vaardigheid, was onberispelijk. Ze kochten de absolute bodem, toen de dingen er heel erg slecht uitzagen en de golf helemaal naar boven hebben gereden”, zegt hij.

Maar het snelle herstel – sneller dan de rally die volgde op de financiële crisis – heeft tot bezorgdheid geleid over de risico’s die de amateurs nemen.

In de financiële media heeft hun aanwezigheid vergelijkingen gemaakt met de golf van de late jaren negentig in de zogenaamde daghandel, die nu wordt gezien als een waarschuwing voor de dotcom-mislukking.

“Ze doen gewoon domme dingen en naar mijn mening zal dit in tranen eindigen,” vertelde miljardair hedge-financier Leon Cooperman in juni aan omroep CNBC.

De zorg is niet zozeer voor mensen zoals mevrouw Mills, die op zoek zijn naar een pandemisch tijdverdrijf. Het is voor de mensen die zoveel kunnen investeren dat ze uiteindelijk alles verliezen.

Vorige maand was een 20-jarige Robinhood-handelaar blijkbaar zo radeloos over hoeveel hij dacht dat hij had verloren dat hij zelfmoord pleegde.

Te midden van de verontwaardiging zei Robinhood deze week dat het de lancering in het VK voor onbepaalde tijd uitstelde.

‘Ik had geen idee’

Het fenomeen amateurbeleggen beperkt zich niet tot de VS. Tom Priscott, 28, komt uit het VK maar werkt momenteel voor een Amerikaans softwarebedrijf in de Spaanse hoofdstad Madrid, waar hij samen met zijn vriendin woont.

‘We waren beperkt tot onze flat en ik dacht erover om mijn inkomen aan te vullen’, vertelde hij de BBC. ‘Sommige van mijn vrienden hadden het erover dat de aandelenkoersen zo laag zijn als ze ooit zijn geweest.’

Hij bracht uren door met het bekijken van online tutorials en het bestuderen van hoe te handelen, maar toen hij een account opende, verbrandde hij binnen enkele minuten zijn inzet.

“Ik begon met € 100. Ik voelde me super zelfverzekerd toen ik naar de ticker keek terwijl de aandelen en aandelen op en neer gingen”, zei hij.

Hij stapelde olie in voor $ 16 per vat, omdat hij dacht dat de prijs zeker zou stijgen, maar deze daalde bijna onmiddellijk tot $ 14.

‘Ik had niet genoeg geld om het verlies te dekken, dus het crashte uit mijn positie en ik kreeg een e-mail. Ik had geen idee wat er was gebeurd.

‘Ik dacht dat ik vaten bezat, maar dat was niet zo, ik leende. Het was de snelste € 100 die ik ooit had uitgegeven.’

‘Niet dom’

Mevrouw Mills zegt dat ze zich er terdege van bewust is dat een deel van de huidige handelsactiviteit niet meer is dan speculatie.

Een door haar gevolgde drone-aandelen klom bijvoorbeeld snel toen investeerders een video kregen van de dochter van de oprichter die het bedrijf aan Amazon leek te binden, om vervolgens weer te tuimelen toen er geen partnerschap werd aangekondigd.

Maar mevrouw Mills – die haar belangen verkocht vóór de daling, waardoor haar investering van $ 5 in ongeveer $ 100 veranderde – stuit op de toon van sommige opmerkingen.

‘Ik ben niet dom’, zegt ze. ‘Ik neem aan dat ik dit geld nooit meer zal zien en als ik wat geld terugkrijg of break-even, dan is dat echt gaaf.’

Naarmate de nieuwigheid van stockpicking afneemt en meer mensen weer aan het werk gaan, kan de interesse afnemen – maar niet noodzakelijk voor iedereen.

Mr Sutherland zegt dat hij aandelen heeft gekocht met geld dat hij zou hebben uitgegeven om met vrienden uit te gaan als er geen sluitingen waren geweest. Maar naarmate de beperkingen verdwijnen, zegt hij: ‘We zullen zien. Misschien moet ik een nieuwe begrotingslijn maken.’

.