“Als we helden zijn, waarom worden we dan uitgebuit?”

Kamerleden roepen de regering op om in te grijpen en meer dan 170.000 “hypotheekgevangenen” te helpen die vastzitten tegen hoge rentetarieven.

Duizenden eerstelijnswerkers, waaronder verpleegkundigen en ziekenhuispersoneel, worden gedwongen het dubbele te betalen van de rente die ze zouden hebben op een concurrerende hypotheek.

Strikte betaalbaarheidsregels voorkomen dat ze opnieuw hypotheken naar een goedkopere deal.

Kamerleden willen nu dat de regering toezichthouders gelast om onderzoek te doen naar de maximalisatie van de winsten die bedrijven van de leners maken.

Ze vragen de Competition and Markets Authority (CMA) en de Financial Conduct Authority (FCA) om gezamenlijk overleg te plegen en een plafond in te voeren voor standaard variabele tarieven.

De Schatkist geeft toe sympathie te hebben voor de situatie van kredietnemers die niet van hypotheek kunnen wisselen als bijvoorbeeld hun lening te hoog staat tegen de waarde van hun woning of omdat ze nu te oud zijn om opnieuw een hypotheek af te sluiten.

Afgelopen oktober heeft de FCA de betaalbaarheidsregels hervormd zodat kredietverstrekkers hypotheekgevangenen kunnen helpen met goedkopere woningkredieten.

Maar tot nu toe heeft geen enkele geldschieter dit gedaan.

Sommige belangrijke werknemers, die ook hypotheekgevangenen zijn, zeggen dat de financiële druk die wordt veroorzaakt door veel meer te betalen dan andere huiseigenaren, de aanzienlijke stress verergert om tijdens de coronaviruspandemie aan de frontlinie te staan.

‘Financiële nachtmerrie’

Melissa Antwhistle kleedt zich elke dag in beschermende uitrusting voor dag en nacht verschuivingen aan de frontlinie in het Scunthorpe algemeen ziekenhuis, ook op de intensive care-afdeling.

Maar financieel voelt ze zich verre van ondersteund.

Tussen de diensten door zei ze: “Veel hypotheekgevangenen zijn sleutelfiguren zoals mijn man en ik. Door dit werk te doen met alle stress van Covid en ook te zorgen voor onze kinderen van één en drie jaar, zouden we het kunnen doen zonder de extra stress en angst van deze financiële nachtmerrie.

“Terwijl de natie elke donderdagavond vol bewondering applaudisseerde voor de belangrijkste werknemers, hebben we eigenlijk alles op het spel gezet, niet alleen om onze roeping te vervullen, maar ook omdat we de klok rond moesten werken om een ​​dak boven ons hoofd te houden.”

Haar man Kevin – ook een sleutelfiguur die een elektriciteitscentrale beheert en onderhoudt op de zuidelijke Humber-bank – heeft in 2007 een hypotheek afgesloten van £ 120.000 bij Northern Rock voor 100% van de waarde van zijn huis met een ongedekte lening er bovenop.

De “Together” hypotheek van Northern Rock werd destijds goedgekeurd door toezichthouders onder toezicht van de Schatkist.

Maar het is een beslissing waar hij 13 jaar spijt van heeft gehad.

Nadat het was genationaliseerd, plaatste de Schatkist zijn lening samen met honderdduizenden anderen in een nieuwe entiteit genaamd Northern Rock Asset Management (MRAM).

De Schatkist stelde NRAM vervolgens in staat grotere winstmarges te maken op standaard hypotheken met variabele rente, wat de weg vrijmaakte voor de verkoop van een portefeuille hypotheken aan particuliere investeerders die grote winsten konden maken op de terugbetalingen die Kevin en Melissa deden.

Zijn lening werd vervolgens in 2014 verkocht als onderdeel van een portefeuille van £ 13 miljard aan leningen aan particuliere investeerders wier hypotheken buiten de regulering van de FCA vielen.

Het was de grootste privatisering in de Britse geschiedenis en voldeed aan de lang gekoesterde doelstelling van de Schatkist om de hypotheekactiva die in de financiële crisis van 2008 waren genationaliseerd, opnieuw te privatiseren.

De investeerders die de leningen kochten, waren echter doorgaans ‘inactieve’ kredietverstrekkers, wat betekent dat ze niet bereid of in staat waren om concurrerende nieuwe deals aan te bieden aan bestaande leners.

Het betekende dat Kevin en Melissa bij het aflopen van hun initiële rentetarieven niet konden herfinancieren naar een goedkopere deal met hun bestaande geldschieter.

In plaats daarvan stapten ze over op de hoge standaard variabele rente, waar ze rentetarieven betaalden tussen 6% en 9%, in vergelijking met leningen van minder dan 3% als ze in staat waren geweest om opnieuw te hypotheken.

Melissa en Kevin betalen £ 780 per maand op hun Northern Rock-lening, vergeleken met £ 420 of minder als ze een nieuwe hypotheek zouden kunnen krijgen. Maar omdat ze meer hebben geleend dan de waarde van het onroerend goed, zeggen de regels voor betaalbaarheid van de toezichthouders nu dat ze niet opnieuw kunnen hypotheek geven.

De regels zeggen met andere woorden dat ze het zich niet kunnen veroorloven minder te betalen.

“Het kijken naar de wijdverspreide financiële steun tijdens de huidige crisis is een bittere pil geweest om te slikken. Jarenlang wordt ons de schuld gegeven dat we slecht voorbereid waren en kregen we te horen dat het kopen van een hypotheek het risico is dat je neemt”, zegt Kevin.

“Maar hoewel ons wordt gevraagd om ons leven te riskeren en risico’s te nemen met de gezondheid van onze gezinnen, en enorme offers te brengen, blijven we financieel worden uitgebuit zonder enige keuze. Ons werk is beroepsmatig maar ook noodzakelijk om de verlammende rentetarieven te betalen.”

‘Onmiddellijke actie’

Rachel Neale van de Britse Mortgage Prisoners-campagne zei dat een beroep op de Schatkist om belangrijke werknemers en anderen die vastzitten op leningen met hoge rente te helpen, geen enkele hypotheekgevangene heeft geholpen.

“Gezinnen worden kreupel door deze hoge rentetarieven en kunnen daardoor niet goed leven. We moeten onmiddellijk actie ondernemen voordat de zaken nog erger worden en mensen tot verdere betalingsachterstanden drijven of inbeslagnames veroorzaken.”

In een brief aan de Mededingings- en Marktenautoriteit zegt de parlementaire fractie van alle partijen over hypotheekgevangenen dat zelfs tijdens deze periode van recordhoge officiële tarieven hypotheekgevangenen doorgaans 4,4% betalen, tweeënhalf keer de meest concurrerende tarieven van 1,8% of minder.

“Hypotheekgevangenen worden uitgebuit door zowel volledig gereguleerde geldschieters als niet-gereguleerde gierenfondsen door vastgehouden te worden aan hoge standaard variabele tarieven”, zegt de brief, ondertekend door parlementsleden van LibDem, Conservative en Labour.

“Wij zijn van mening dat de enige manier waarop hypotheekgevangenen binnen een acceptabel tijdsbestek de essentiële verbeteringen zullen zien die zij nodig hebben, is dat de CMA en de FCA gezamenlijk overleg plegen en een plafond invoeren voor standaard variabele tarieven.”

Een woordvoerder van de Schatkist zei: ‘We weten dat het stressvol kan zijn om niet van hypotheek te wisselen.

“Daarom hebben we regels geïntroduceerd die het voor sommige klanten gemakkelijker maken om van provider te veranderen, wat we nu tegen het einde van het jaar verwachten te hebben.

“De Financial Conduct Authority heeft ook aan kredietverstrekkers herhaald dat klanten met hypotheken met variabele rente eerlijk moeten worden behandeld en dat kredietverstrekkers hun tarieven actief moeten herzien.”

.